Cuma, Nisan 26, 2024
MEDYADA BUGÜN

Murat Sevinç: KHK, İaşe Değil Onur ve Hak Mücadelesidir

2016 yılından bugüne, ‘KHK’li’ adı verilen bir insan türü var. ‘Tür’ sözcüğünü bile isteye kullanıyorum. Biyolojik değil, sosyal grup olarak belirli ortak yanları olanların bir aradalığı söz konusu, zira diğer ölümlülerin yaptığını yapmaları, sahip olduklarına sahip olmaları çoğu zaman mümkün olmayan, ‘özgül’ nitelikleri haiz ‘damgalanmış’ insanlar, KHK’liler. 

Bazı temel yurttaşlık haklarından açıkça mahrum bırakılanlar. Söz konusu türün adının başında, hangi işi yapıyor ve kim olursa olsun KHK’li sıfatı yer alıyor. Biraz ‘1402’lik’ gibi belki ve anlaşılabilir bir durum. 12 Eylül’ün faşizm işbirlikçileri tarafından 1402 sayılı yasaya (sıkıyönetim) dayanılarak atılanlarla bazı önemli farklar var tabii. 12 Eylülcüler belli açılardan daha insaflıydı ancak, konumuz bu farklar değil şimdi.

KHK’lilik, henüz ilk atılmalar esnasında kimi yandaşlar tarafından ‘sivil ölüm’ ifadesiyle adlandırılmıştı, hatta içlerinde ‘ağaç kemirsinler’ önerisi dillendiren dahi vardı. Siyasal İslamcıların kumaşına ve genel ifadeyle ‘medeniyet tasavvuruna’ son derece uygun olduğu kanısıyla, bir an olsun yadırgamadığım adlandırmalardı bunlar. Nitekim 1930 Almanya’sında da aynı/benzer kavramlar tercih edildiğini, bir kitap tanıtımı (Ernst Fraenkel, İkili Devlet) vesilesiyle hatırlatmıştım.

Diyeceğim, sonuç olarak yalanı ve iftirayı dert etmeyen, yaşadığı toprağı darûlharp ve haliyle her şeyi kendine hak gören kareli ceketlilerin ömrü böyle geçiyor, herhangi bir zamanda ve herhangi bir topluluğa aynı şekilde davranabilirler. Üç-beş yıl öncesine dek cemaat lideri kendilerine tespih hediye etsin diye kuyruğa girmiş bu tipleri ciddiye almaya, onların söz ve satırlarını dert etmeye gerek yok sanırım.

Gelin görün ki, İstanbul Belediyesi ciddiye aldı. Ne yazık ki.

Peki, bir-iki ‘hot-zot’ta arkasında durmaktan vazgeçecektiniz de bu işi neden yaptınız, KHK’lileri ve ‘sakıncalıları’ neden istihdam ettiniz öyleyse? Şu hâlde olmak hiç zorunuza gitmiyor mu hakikaten, muhterem CHP’liler? KHK’liler şunca yıldır size bile, bunun yalnızca iaşe değil, bir onur ve hak mücadelesi olduğunu anlatmadılarsa, vay hallerine, vay halimize.

Murat SEVİNÇ’in Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir