Cuma, Nisan 26, 2024
AÇIK GÖRÜŞHUKUKİNSAN HAKLARI

AİHM, Bylock Kullandığı İçin Mahkum Olan BM Yargıcı Ve Emekli Büyükelçi Akay’ı Haklı Buldu

Emekli Büyükelçi Aydın Sefa Akay, Ruanda’da 1994’te yaşanan soykırımı araştıran BM yargıçlar heyetinin üyesiydi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası tutuklanan ve ardından “bylock” kullandığı ve “terör örgütü üyesi” olduğu gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapse mahkum olan BM bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimi, emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay’ın yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkum etti.
AİHM, Akay’ın 2017 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı.

AİHM, başvuruyla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8. maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Türkiye’nin Akay’a 21 bin euro maddi para cezası ödemesini kararlaştırdı. Karar gereği Türkiye mahkeme masrafları olarak ise 7 bin euro ödeyecek. 

260 bin euro tutarında maddi tazminat reddedildi

Akay, AİHM’den BM hakimi olarak görev yapamadığı süre için 150 bin euro,  tutuklanmayla özgürlüğü kısıtlandığı ve itibarına zarar verildiği gerekçesiyle 110 bin euro olmak üzere toplam 260 bin euro maddi tazminat talebinde bulunmuştu.

AİHM’in gerekçeli kararında ne denildi?

AİHM’in gerekçeli kararında, Türkiye’deki yerel mahkemenin Akay’ın diplomatik dokunulmazlığı olmadığı yolundaki yorumunun “inandırıcı” olmadığı bildirildi.
Gerekçeli kararda, Akay’ın, “uluslararası hukuk uyarınca kişiliğinin ve özel ikametgahının dokunulmazlığı ve her türlü tutuklama veya gözaltına karşı korunma dahil olmak üzere tam diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu” yorumu yapıldı.https://tr.euronews.com/2024/04/23/aihm-bylock-kullandigi-icin-mahkum-olan-bm-yargici-ve-emekli-buyukelci-akayi-hakli-buldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir