Çarşamba, Nisan 24, 2024
DÜNYAGÜNDEMHABERLERSAĞLIK

Çin’den Gelecek Olan CoronoVac Aşısının Sevkiyatı Bir Kez Daha Ertelendi

Çin’den Türkiye’ye gönderilen aşılarla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pekin’de görülen koronavirüs vakalarından dolayı sevkiyatın gecikeceğini duyurdu.

Bakan Koca Twitter’daki paylaşımında, “Pekin’deki COVID-19 alarmı ve Pekin gümrüğünde görülen COVID-19 vakası sebebiyle gümrük hareketliliğine geçici olarak ara verilmiştir. Bu nedenle gümrük işlemlerinden sonra yola çıkması beklenen aşılarımızın gelişi bir iki gün ertelenmiştir. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

2 kez ertelendi

Çinli Sinovac firması ile yapılan sözleşmeye göre şubat sonuna kadar 50 milyon dozun teslim alınacağı CoronoVac aşısının 3 milyon dozunun 28 Aralık Pazartesi itibarıyla Türkiye’ye ulaşması bekleniyordu.

Daha önce bu tarih 11 Aralık olarak açıklanmıştı.

Aşılama programı, Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri çerçevesinde hazırlanan dört aşamalı stratejiye göre uygulanacak.

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.

İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişilerin aşılanması sağlanacak.

Üçüncü aşamada aşılanacaklar arasında, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar yer alacak.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.

Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin, en geç nisana kadar da ikinci ve üçüncü aşamadakilerin aşılanması hedefleniyor.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir