Cuma, Nisan 26, 2024
SAĞLIK

Corona Günlüğü 23 Ekim 2020

  • TTB: “Bilimsel olarak anlaşılamaz bu puanlama sistemi, hekimlerin toplumla karşı karşıya getirilmesinden ve sağlıkta yeni bir şiddet dalgasının körüklenmesinden başka bir şeye yaramayacaktır. Tıp literatürünün en büyük korku olarak ifade ettiği ‘Covid-19 + İnfluenza=Kusursuz Fırtına’ olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır. Konunun ciddiyeti nedeniyle bu yıl, Dünya Sağlık Örgütü, altı ay üzerindeki herkese influenza aşısını önerdiğini ilan etti. İnfluenza ve Covid-19 birlikteliğinin bu korkutucu etkisini önlemek için birçok ülke de influenza aşısı stoklarını tamamlayacaklarını ilan etmiştir, etmektedir.
  • Ankara Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Bölüm çalışanı Yeter Yılmaz Covit-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • SES Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Kovid-19’a yakalanan çalışan sayısının 55’e yükseldiğini duyurdu. “1 Haziran öncesi Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlerde enfekte olan çalışan sayısı 2 iken bugün itibariyle 55 olmuştur” denilen açıklamada, dönüşümlü çalışma uygulamasının 1 Haziran’dan itibaren kaldırılmasının Sosyal Hizmet Merkezleri çalışanları ve toplum sağlığı açısından risk oluşturduğu aktarıldı.
  • Covid-19 pandemisinde dünya genelinde toplam vaka sayısı beklendiği gibi 42 milyona dayandı. Yeni vaka sayısı rekor üzerine rekor kırıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 478 binin üzerine çıktı. Böyle giderse birkaç günde günlük vaka bildiriminde 500 binli rakamları görmeye başlayacağız.
  • Kıta düzeyinde incelendiğinde yeni vaka sayısı Asya’da düşerken Avrupa’da sıçrama yaptı, Kuzey Amerika’da yeniden yükselişe geçti. Avrupa’da günlük bildirim 200 binin üzerinde çıktı. Son 24 saatte 217 bin 438 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı.
  • Dünya genelinde 10 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 13’e yükseldi: ABD (74.3 bin), Hindistan (54.5 bin), Fransa (41.6 bin), Brezilya (32 bin), İngiltere (21.2 bin), İspanya (21 bin), Arjantin (16.3 bin), İtalya (16.1 bin), Rusya (16 bin), Çekya (14.2 bin), Belçika (13.2 bin), Almanya (125 bin) ve Polonya (12.1 bin). Binin üzerinde yeni vaka bildiren ülke sayısı ise 47’ye yükseldi.
  • Küresel can kaybı da yüksek devam ediyor, son 24 saatte 6 bin 470 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, toplam can kaybı 1 milyon 142 bin 167’e yükseldi.
  • Türkiye’de son 24 saatte 2,102 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı, 71 kişi hayatını kaybetti. Aktif vaka sayısı 35 bin 917’ye yükseldi. Aktif hastaların 1,599’unun durumu ağır… Test sayısı 117 binin üzerinde…
  • İstanbul’da korona virüsü vakalarının arttığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul’da vaka sayısı Türkiye genelinin %40’ına, Ankara’nın 5 katına ulaştı” dedi.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, İstanbul’la birlikte İzmir, Antep, Maraş, Eskişehir, Denizli, Adıyaman ve Aydın Corona virüsü salgınında en riskli kentler.
  • Türk Tabipleri Birliği’nin aile hekimleri aracılığıyla pandeminin durumuna ilişkin yaptığı ankete göre günlük pozitif vaka sayısı 13 bin 341. Evde izlenen pozitif hasta sayısının 143 bin olduğunu belirten tabipler temaslı ve takipte olan kişi sayısının ise 461 bin olduğunu söyledi. Açıklamada PCR+ hastaların izlem süreleri 14 günden 10 güne düşürüldüğü ve BT pozitif hastaların filyasyon çalışmasından çıkarıldığı belirtildi. Bu iki değişiklikle aile hekimlerinin izlem listelerindeki PCR+ hasta sayılarının yüzde 40 azaldığına ve toplam izlem sayılarında belirsiz bir düşüş gerçekleştiğine dikkat çekilerek değerlendirmelerde bu hususların göz önünde bulunulması gerektiği hatırlatıldı.
  • Sağlık Bakanlığı grip aşısı için yaptığı açıklamada, “Belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür” dedi.
  • Sağlık emekçileri, tavandan ek ödemelerin bir an önce ödenmesi talebiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde açıklama yaptı: “Hakkımız ödensin. Sağlık emekçileri tükenmiş durumda. Size hizmet verecek sağlık emekçisi bulamayacaksınız.”
  • ABD’de ‘yakın temas’ın tanımı değişti. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, korona virüsü nedeniyle karantinaya alınma kriterlerini belirleyen ‘yakın temas’ın tanımını değiştirdi. Buna göre artık, koronalı bir kişi ile 24 saat içinde, kısa süreli ama birden fazla temasta bulunmuş kişiler de yakın temaslı sayılacak. Yani, toplamı 15 dakikayı bulan birkaç kısa temas da, artık ‘yakın temas’ olarak değerlendirilecek.
  • Brezilya’da, Oxford Üniversitesi’nin koronaya karşı geliştirdiği aşı adayının deneylerine katılan bir gönüllü doktorun öldüğü açıklandı. Doktorun ölüm sebebinin henüz belli olmadığı belirtilerek, ülkede aşı deneyinin devam ettirileceği duyuruldu.
  • İtalya’da son 24 saatte 16 bin 79, Fransa’da 41 bin 622, Yunanistan’da 882 yeni korona virüsü vakası belirlendi. Üç ülkede de açıklanan vaka sayısı, salgın boyunca kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Almanya’da vaka sayısı ilk kez 10 binin üstüne çıktı. Son 24 saat içinde Corona virüsü tespit edilen kişilerin sayısı 11 bin 287 olarak kayıtlara geçti.
  • İspanya’da Corona virüsü tespit edilenlerin sayısı 1 milyonun üzerine çıktı. Son verilerle birlikte İspanya, Avrupa’da 1 milyon eşiğini geçen ilk, dünyada ise altıncı ülke oldu.
  • Makalenin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir