Cumartesi, Nisan 27, 2024
AÇIK GÖRÜŞHUKUKİNSAN HAKLARI

KHK Giyotini

Ümit KARDAŞ

KHK’ler ile adil yargılanma hakkı çiğnendiği gibi yargısız infaz sonucu doğuracak işlemler yapılmakta. Kesinleşmiş yargı kararı olsa dahi işlerine iade edilmemeleri, noterde şahitliğin kabul edilmemesi, tapuda işlem yapamamaları insan hakkı ihlalidir.

Ulus-devletin ve ülke kavramının yapı taşı dışlama olup ; İtalyan filozof Giorgio Agamben’e göre dışlama, çıplaklaştırılmış yaşam ( vita nuda ) ile hayat arasındaki sınırları belirler.
Dışlama bir istisna değil, düzenli bir uygulamadır. Dışlanması gerekenler çırılçıplak bir hayatın içinde tutulurlar. Hayat, içeride tutulan yurttaşların devletin kendilerine sağladığı nimet ve imtiyazlarının bedelini ödememesi üzerine kuruludur.

Cumhuriyet; siyasetçisi, asker-sivil bürokratı, yazarı, akademisyeni, gazetecisi, yaratılan ekonomik sınıfı ve tek partisiyle çoğunluğu “inkar edilmiş yurttaş- dışlanmış” olarak ötekileştirdi.
Çevreden gelen AKP de , kendi yurttaşlarını yarattı. Elde ettiği güçle sınırda birikmiş olanların hayata dahil olmalarını engelledi. Hayatın içinde kalmak için mücadele edenleri de hayatın dışına itti.
AKP iktidarı 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden yararlanarak rejimi 1876 Anayasası öncesine dönercesine fiili bir anayasasızlık ve hukuksuzluk girdabına soktu. Bu zemin üzerinden de Türk tipi partili cumhurbaşkanlığı otokratik rejimine geçildi.

Otokratik gelişmeye ve dışlanmaya itirazı olan her kesimden ve kurumdan yurttaş, hukuk denetimi olmayan OHAL Kararnameleri ile keyfi ve indi bir şekilde görevlerinden uzaklaştırılıp dışlandı, aileleriyle birlikte sivil ölüme mahkum edildi. İçinde bürokratların, hakimlerin, askerlerin, akademisyenlerin, öğretmenlerin bulunduğu kesimlere yönelik bu dışlamayla birlikte muazzam bir beyin göçü ve kaybı yaşandı.
Şu anda siyaset dahil her alanda yaşanan kalitesizliğin, niteliksizliğin, çürümenin, çöküşün, geleceksizliğin ve umutsuzluğun nedenleri bu gelişmeler oldu. Beynine kurşun sıkılan bir bedenin istemsiz hareketleriyle karşı karşıyayız.

KHK’ler ile adil yargılanma hakkı çiğnendiği gibi yargısız infaz sonucu doğuracak işlemler yapılmış durumda. Yurttaşların kesinleşmiş yargı kararı olsa dahi işlerine iade edilmemesi, noterde şahitliklerinin dahi kabul edilmemesi, tapuda işlem yapamamaları insan hakları ihlallerinin artarak devam ettiğini göstermekte.
KHK’lilerin karşılaştığı kanser vakaları, kronik hastalıklar, psikolojik ve fizyolojik sorunlar, öldükten sonra göreve iadeler, toplumsal ilişkilerin dışına düşmeleri, intiharlar yaşananların çok boyutlu zararlar doğurduğunu göstermekte.
İvedilikle siyasal suçlarla ilgili bir genel affın çıkarılması, mağdurların görevlerine iade edilip, maddi- manevi zararlarının giderilmesi adaletin ve toplumsal barışın sağlanması bakımından hayati önemde.

https://artigercek.com/makale/khk-giyotini-288166

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir