Çarşamba, Nisan 24, 2024
MEDYADA BUGÜN

AYM’nin 12 Gün Arayla Verdiği İki Farklı Karar Ne Anlama Gelmektedir?

Türkiye’de 15 Temmuz’dan bu yana terör örgütüne iltisaklı olma ve örgütün bilinebilirlik kriterleri konusunda hukuk dışı kararlar veriliyor. Bunun sebeplerinden birisi ise AYM’nin terör örgütünün bilinebilirliği konusunda koyduğu tutarsız kriterler. Hukukçu Dr. Gökhan Güneş yazdı.

Bu yazı da Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aynı heyetinin, terör yargılamaları kapsamında yapılan iki başvuruda 12 gün arayla verdiği kararlar arasındaki farklılıklar ile özellikle ilk kararda terör örgütü kabulüyle ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı bulunması zorunluluğuna neden diğer kararda hiç yer vermediğine ve bu tercihin güncel yargılamalara bakan yönüne değinilmiştir.

1. AYM’nin Ahmet Aslan Kararı

2. AYM’nin Bilal Celalettin Şaşmaz kararı

12 gün arayla verilen iki karar arasındaki bu farklılık da göstermiştir ki; yargı mercileri müsaade etmeselerdi bu hukuksuzlukların hiç biri yaşanmayacak ve içine düştükleri kısır döngüden kurtulmak için AİHM’in imdada yetişmesini beklenmeyeceklerdi. İki karar arasındaki izahı olmayan bu farklılık AYM’nin bilinçli bir tercihidir ve bu tercih nedeniyle de on binlerce insanın hayatı kararmış ve bu kişiler adeta sivil ölüme terk edilmişlerdir.

Gökhan GÜNEŞ’in Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir