Geçen 7 Yıl Gösterdi Ki “KHKlılar Mecliste” Olmalı

Türkiye siyasal tarihinde pek çok seçim yaşandı. Her biri kendi içinde farklı önem derecesine sahipti. Son 7 yılda yaşanılanlar düşünüldüğünde 14 Mayıs seçimleri kritik bir seçim olacak. Bu durum seçmenin daha bilinçli şekilde oy kullanacağı anlamına da geliyor. Bu seçimler sonucunda belki de eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasanın yazıldığını bile görebiliriz.

Şöyle ki, 20 yıllık AKP iktidarı Türkiye’nin tüm kurumlarını çökerttiği gibi kronik sorunları daha içinden çıkılmaz hale dönüştürdü. AKP, Kürt sorununun çözümünde bir takım adımlar atmış sonrasında da iktidarda kalmanın yolu olarak güvenlik politikalarını üst seviyeye çıkarmayı, çözüm masasını terk ederken şiddeti yükseltti. Benzer şekilde kadına karşı düşmanca politikaların uygulandığı, çarpık kapitalist sistemin vahşice uygulandığı, doğanın talan edildiği ve her türlü hukuksuzluğun uygulandığı zamanlar yaşanmaya devam etti. Bu sorun alanından etkilenen mağdur grubu kimi zaman farklılaşsa da çoğunlukla kesişti. 7 yıllık süreçte her an mağdur olan kesimlerinden birinin de biz KHKlılar olduğunu belirtmem gerekir.

20 Temmuz 2016’da uygulanmaya başlanan OHAL/ KHK’ları sonucunda toplamda 152 bini kamu emekçisi bir gecede işlerinden atıldı. Yine on binlerce insan  da güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek  işlerinden edildi.Yüz binlerce insan dünyada örneği olmayan bir zulümle karşı karşıya kaldı. Son örneklerini 6 Şubat’ta yaşanan depremden etkilenen KHKlılardan öğrendik.

Peki bunların hepsi olurken, kritik seçime günler kalmışken KHKlılar ne yapıyorlar?

Biz KHKlılar yaklaşık 5 yıldır KHK’lı Platformları Birliği çatısı altında yürüttüğümüz mücadele sonucunda Türkiye’deki toplumsal muhalefetin önemli bir parçası olduğumuzu pratiklerimizle kanıtladık. Ülkemizin geleceği için tarafımızı açık olarak belirledik. KHK’lı Platformları Birliği geçen hafta bu kritik seçim için kamuoyuna “Seçim Tutum Belgesi” açıkladı. Bu belgede tüm toplumsal muhalefetin adında uzlaştığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açık destek kararı yer aldı. Ayrıca emekten, özgürlükten, barıştan ve hukuktan yana olan partileri ve bu partilerin gösterecekleri adayların destekleneceği belirtildi. Kamuoyundan tutum belgesine yönelik olumlu tepkiler geldi. Belgenin önemli bir ayrıntısı ise KHKlıların seçim güvenliği konusunda inisiyatif alacaklarını ilan etmiş olmalarıdır. Buradan hareketle şunu söylemek sanırım abartılı olmayacaktır “bu seçimin belirleyicilerinden biri örgütlü ve şeffaf bir mücadele yürüten KHKlılar”dır.

Geçen 7 yıl, KHKlılarda değişim ve dönüşümün nasıl gerçekleştiğini ortaya koyması açısından önemli. Büyük kesimi örgütlü hak arama mücadelesinde herhangi bir şekilde yer almamış KHKlılar kendi hak arayışlarını pratikleriyle ortaya koydular. Kutsallaştırılan, her şekilde itaat edilen devlet anlayışı sorgulanır hale dönüştü. Devlet tarafından uygulanan zulüm KHKlıların siyasal tercihlerini de değiştirdi. Bu ülkeye dair iddiası olan partilerin bu sosyolojik gerçeği gören yerden hareket etmesi gerekir. KHKlılar mevcut iktidardan ve uygulamalarından kurtulmak için, demokrasinin, evrensel hukuk kurallarının işletilmesi için taleplerini meşru yöntemlerle kamuoyuna gösteriyorlar.

KHKlılar 14 Mayıs’a seçmen olarak girmenin ötesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu sorunun çözüm merkezinde olmak istiyorlar. Bu kapsamda muhalif partilerin KHK’lı adayları seçilecek yerlerden listelerinde göstermelerini bekliyorlar ki bu çok haklı ve yerinde bir talep. Çünkü KHK zulmünün çözüm adresi TBMM’dir ve temsilcilerini orada görmek ve onlar aracılığı ile bu sorunun çözümünde aktif rol almak istiyorlar.

Buradan tüm muhalefet partilerine çağrımdır.

Birincisi seçim bildirgelerinize KHK soruna dair net çözüm önerileri koymalısınız.Bunu 30 Mart günü Yeşil Sol Partinin açıkladığı seçim bildirgesinde açık ve anlaşılır bir şekilde gördük.  

İkincisi KHK sorununun çözümünde bu işin muhatabı olan KHKlıları seçilecek yerlerden aday göstermelisiniz. Bu durum siyasi kararla ihraç edilmiş olan KHKlılar için Meclis’in önemini de bir kez daha ortaya koyuyor. Tüm bu gerekçelerden hareketle “KHKlılar Meclise” diyorum.

MÜNİR KORKMAZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir