Salı, Kasım 5, 2024
MEDYADA BUGÜN

Sinan Ok: Tüm Partilerin Programları “Engelli”

Bütün dünyada 2020 yılında milyarlarca insanın korku içinde Covid nedeniyle “zorunlu karantinaya” alındığı dönemde, insanların o andan sonra evlerde tutulan engellilere, ev hapsi ile cezalandırılan tutuklulara ve cezaevlerindeki hükümlülere dair bir empati kurulabileceğini varsayıyorduk. Bu “Büyük Kapatılma’nın” sürekli tecrit altında tutulan “Büyük Azınlığa” sunulan hizmetleri daha erişilebilir hale getireceği ifade ediliyordu. Çünkü her ülkede milyonlarca kişi tıpkı engelliler gibi “evin dışına çıkamaz” duruma gelmişti. Dünya genelinde 6-7 milyon, Türkiye’de ise 100 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği Covid sürecinden çıktık. Engelliler hariç “herkes” ev dışındaki yaşamına, hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor! Hatta Türkiye’de siyasi tutsaklar hariç cezaevlerinden yüz bine yakın kişi Covid nedeniyle çıktı ve bir daha dönmedi.

İdeolojik yelpazedeki yerinden bağımsız bir şekilde, tüm partilerin programları incelendiğinde “hepsinin tek parti olduğu ” bir başlık da engellilik politikasıdır. Seçimden seçime, seçim bildirgelerinde maksimum “bir (rakamla 1) sayfa” yer bulabilen engellilerin, tüm partilere karşı bir boykot siyaseti yürütmesinin aslında çok temel gerekçeleri vardır. Mevcut haliyle hiçbir siyasi partinin engellilerin temel sorunlarının ana kaynağı olan sağlamcılık ideolojisine, sistematik ayrımcılığa karşı bir çözüm sunmadığı bilinmelidir.

Parti programlarında engellilik meselesine dair kapsamlı bir tanımlama ve çözüm politikasının sunulmaması, “Engellilik sorununun engellinin bedenine ilişkin bir sorun olarak ele alınması” ve “çözüm için sosyal yardım/rehabilitasyon olarak özetlenebilecek sığ yaklaşımın aşılmaması” seçimlerde boykot için önemli gerekçelerdir. 10 milyon engelli ve ailesinin temel sorunları ve çözüm önerileri bu dar bir çerçevede ele alındıkça engelliler ve aileleri seçimlere katılım göstermeyeceğini örgütlü bir şekilde göstermelidir. Çünkü mevcut haliyle engellilerin temel yurttaşlık haklarını tam olarak ve kendi pratiği ile tutarlı bir şekilde savunan tek bir parti yoktur. Engelli seçmenler “sağlamcı kötü siyasi partiler içerisinde daha az kötü olanı” seçmek zorunda mıdır?

Sinan OK’un Yazısı