Cuma, Mart 29, 2024
MEDYADA BUGÜN

G. Gürkan Öztan: Türkiye Tarihinin En Gerici İttifakı

Fatih Erbakan, Milli Görüş’ün tek gerçek mirasçısı olma iddiasıyla Yeniden Refah Partisi (YRP) saflarına üye çağırıyor, babasını andıran sertlikteki bir üslupla “düzen karşıtı” siyaset yaptıklarını söylüyordu. YRP’lilere göre Saadet Partisi Millet İttifakı’nın parçası olmakla düzen siyasetine eklemlenmiş, radikalliğini kaybetmişti. AKP ise zaten Milli Görüş’e ihanet ederek kurulmuş ve kora kor mücadele edilecek ne varsa onun sembolü haline gelmişti. YRP’nin örgütlü gençleri yoksul mütedeyyinlere düzenin çürümüşlüğünü göstermek için AKP’li zenginleri işaret ediyordu. Lüks evler, arabalar, giysilerle şatafatlı yaşam bir yerde, ayı nasıl çıkaracağını bilmeyenler bir başka yerde…

YSK’ye ittifakların bildirilmesine saatler kala, istediğimizi aldık diyen YRP, Cumhur İttifakı’na katıldı. Bu karardan imza toplayan gençlerin çoğu haberdar bile değildi. Volkan misali patlama yapmaya hazır olduklarına inandıkları YRP, Erdoğan-Bahçeli’nin içe doğru patlayan ittifakının resmi bir parçası olmuştu. Şimdi YRP’liler yoksul mahallelerde, fabrikalarda gezip Saray’da oturan Erdoğan ve onun sayesinde zenginleşenler için nasıl oy isteyecek orası meçhul. Net olan tek şey, İslamcı muktedirlerin daha önce bin kez olduğu üzere pragmatizmi “ilkelere” yeğ tuttuğudur. 20 Mart’ta Fatih Erbakan’a söylemediğini bırakmamış olanların 24 Mart’ta onun sırtını sıvazlaması da sahiciliğin, omurgalı davranmanın siyasal İslam’ın tabiatına ters olduğunu bir defa daha kanıtlandı.

Bu kadar gerici bir blok karşısında muhalefet rahat kazanır sonucuna varmak mantığa uygun gibi görünse de çok farklı dinamikleri içeren seçim süreci sürekli müteyakkız olmayı ve doğru adımlar atmayı gerektiriyor. Doğru adımların başında iktidarın manipülasyonlarını boşa düşürecek bir birlikteliğin muhafaza edilmesi geliyor. 15 Mayıs sabahında değişim başlayacaksa bunun yolunun hem cumhurbaşkanlığını hem de parlamentoda çoğunluğu kazanmaktan geçtiği unutulmamalı. Parlamento üstünlüğünü elde edecek çok iyi düşünülmüş bir mutabakatın derhal nihayete erdirilmesi gerekiyor. İktidar bloku dışındaki tüm ittifaklar, en çok vekil çıkarak formül üzerinde kendi içinde anlaşmak zorunda. İkinci olarak kararsızları ve tepki oylarını muhalefet lehine çekecek bir söylemin tüm liderler tarafından benimsenmesi elzem. Üçüncü önemli nokta milletvekili aday listeleri açıklandıktan sonra oluşabilecek türbülansı ustalıkla dindirerek sahadaki çalışmaları en üst seviyeye çıkarabilmek, sandık güvenliğini bu çalışmaların doğal bir parçası haline getirebilmek. Seçime bu kadar az zaman kalmışken kim en az hatayı yaparsa ipi o göğüsleyecek.

Güven Gürkan ÖZTAN’ın Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir