Cumartesi, Nisan 20, 2024
MEDYADA BUGÜN

Murat Sevinç: Bir Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Olabilir Mi?

Bir kez daha: Yeni bir şeylerle karşı karşıyayız ve bu yenilik elbette her devirde olduğu gibi, eskinin direnciyle karşılaşacak. 

Halkın geleceği, mutluluğu, yaşamı üzerindeki hakimiyeti, giderek ve daha önce hiç olmadığı ölçüde onun ellerinde artık. Buna mukabil, halk bunun tam anlamıyla farkında değil henüz ama o da olacak, kolay değil. Bu gerçeği ve bir önceki savaşın taktik ve araçlarıyla yenisinin kazanılamayacağını, er ya da geç, herkes gibi siyasetçiler de fark edecek…

‘Bir belediye başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir mi?’ sorusuna ilişkin kısa bir not:

Millet İttifakı Mutabakatı’nın 12’nci maddesine göre: “İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.”

Rivayet odur ki bu formül Meral Akşener ile arayı bulmak için önerilmiş ve kabul görmüş. Gerekli mi gereksiz mi, başka mesele, ittifakı kurtarmak için fena bir öneriye/çözüme benzemiyor. Dikkat edilirse maddede bu atamaların ne zaman yapılacağı belirtilmemiş, nasıl yetkilendirilecekleri de. Doğrusu da bu. Bana, “Günü gelince bakarız” vaadi gibi geldi ve o koşullarda, beklenebilir.

Söz konusu önerinin, iktidar hukukçularına yıllar sonra Anayasa’nın varlığını hatırlatmak gibi bir yararı da oldu. Eğer Kılıçdaroğlu seçilir ve iki belediye başkanını hemen yardımcı atarsa, o gün ‘uzun yazımı’ yazarım.

Şimdilik, yalnızca şunu söylemeyi yeterli buluyorum:

Zamanında rütbeli askerler siyasi gelişmelere dair açıklama yapar, itiraz edildiğinde “Canım biz vatandaş değil miyiz, düşüncemizi söyleyemez miyiz?” yanıtını verirlerdi. Bizler de, “Doğru, vatandaşsınız ve ülkedeki hiçbir yasada ‘Rütbeli askerler şu şu konularda görüş beyan etmemeli’ benzeri bir düzenleme yok, ancak siz rütbeli askerseniz ve konumunuzu bilerek davranmalısınız” derdik.

Bir hukuksal sorunla karşılaşınca mevzuatı açıp “Herhangi bir engel yok” demeyi ve bununla yetinmeyi doğru bulmuyorum. Mevzuat her durumu ayrıca düzenlemez, böyle bir şey olanak dışıdır, uyulması gereken ilkeler, ayrıca anayasal-yasal gelenekler vardır.

Murat Sevinç’in Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir