Perşembe, Nisan 18, 2024
MEDYADA BUGÜN

Ümit Kıvanç: Devlet ve Deprem

Devlet yetkilileri, şu anda çok önemli rol oynayabilecek birçok kuruluşa güvenilemediği için kapasite kaybedildiği gerçeğini görerek güven sağlama adımları atmalıdır. Ayrım gözetilmediğine, gözetilmeyeceğine ve bütün imkânların seferber edildiğine vatandaşı ikna etmelidir. Onlar anlamaz, kabul etmez, ama sivil yardım kapasitesi hayatîdir. Psikolojik etkisi de farklı ve derindir. Yardıma koşanları caydırmamalılar.

Devletin insanların yardımına koşmadığını, başka koşacak kimsenin de olmadığını, zaten Gölcük’te bizzat askeriye binalarının büyük yıkıma uğramasının gösterdiği üzre, kimin kime yardım edeceğinin de belli olmadığını canlı yayınlardan izleyen ahali galeyana gelmiş, muazzam bir yardım seferberliği başlamıştı. Bu yüzden, dudak uçuklatacak seviyede yardıma gönüllü insan ve alışılmadık yaygınlıkta, etkinlikte bir dayanışma gayreti vardı. İhtiyaç duyulan malzemeleri bulmakta fazla zorlanmıyor, insanların cömertliğine, fedakârlığına hayran kalıyorduk.

Tek mesele şuydu ki, yardıma gönüllü insanlar birçok resmî kuruluşa güvenmiyor, bu durumda da hangi yardımı kime nasıl ulaştıracaklarını bilemiyor, bulamıyorlardı. İstanbul’da, Susurluk skandalı ertesinde “Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemlerine fikir analığı/babalığı yapmış “yurttaş girişimi”nden bir grup arkadaş tam da bu açığı kapatacak bir öneriyle harekete geçmişlerdi. Sivil Koordinasyon, bizim gibi, onları tanıyarak güvenerek derhal gidip faaliyette yerini alanlar ve “ne yapabiliriz?” diye kapıya dikilen onlarca -kimi zaman yüzlerce- insandan oluştu. Sabit işi olmayanlar tam gün, dokuz-beş çalışanlar işlerinden çıkınca geliyor, telefonların başına oturuyor, gece geç saate kadar bizim büroda mesai yapıyor veya birtakım malzemelerle beraber onları gönderdiğimiz yerlere gidiyor, kriz merkezlerinin civarında, çadırkentlerde çalışıyorlardı.

Devlet imkânları olmadan bu çapta felaketlerin üstesinden gelinemez. Bunların efektif kullanımı, organizasyon, akıllı planlama -devletin yurttaş için değil devlet için varolması konsepti nedeniyle- en zayıf olunan konular. Sivillerin, uzmanların desteğinden kaçınılmamalı.

Ümit Kıvanç’ın Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir