Yargının Bağımsız Olmadığını Yeni Anlayanlara: GÜNAYDIN

Hukukçuların olduğu bir yemekli toplantıda genç bir hukukçu arkadaşlarına size bir cümleden oluşan fakat çok komik bir fıkra anlatayım mı diye sordu. Masadakiler biraz da meraklanarak anlat diye karşılık verdiler. Genç Hukukçu – Türkiye’de Yargı, tarafsız ve bağımsızdır- deyince hepsi birden kahkahayı bastılar.
Futbol literatüründe rakiple beraber hakemi de yendik tabiri vardır. Hakemin taraflı maç yönetmesine rağmen maçı kazanan takımın taraftarları tarafından sıklıkla kullanılan bir klişedir. Yaklaşan kritik seçimlerde muhalefetin hakeme rağmen seçimi kazanması gerekmektedir. 2019 yerel seçimlerine kadar seçimin yönetilmesi ve seçim sonuçları konusunda önemli bir şaibe yaşanmamıştır. 2019 Yerel Seçimlerinde YSK oldukça tartışmalı ve çelişkili karar verdi. Yenilenen seçimde halk YSK’nın yanlış kararına cevabını verdi. YSK’ya rağmen Demokrasi kazandı.
Geçtiğimiz hafta boyunca Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak gelmesine sebep olacak mahkeme kararı tartışıldı. Hakaret suçları Ceza Yargısında en hafif suç türlerinden biridir. Kullanılan ifadenin hakaret suçu kapsamına girmesi bile tartışmalı iken , siyasi yasak alacak şekilde ceza sınırlarını da aşacak bir cezanın verilmesi hukuken izah edilemeyecek yanlışlıktır.
Muhalefet içinde Yıllardır yaşadığımız hukuksuzlukları dile getiren ve yapılan haksızlıkları giderme yönünde gayret gösteren kişiler olduğu gibi KHKların ve bağımsız ve tarafsız olamayan yargıçların mağdur ettiği yüzbinlerce insanı görmezlikten gelen muhalifler de maalesef varlar. Bazı siyasiler de sanki ülkede adil yargılanma varmış gibi, KHK ve OHAL Mağduriyetleri konusunda hep yargıyı kararlarını referans gösterdiler. Beraat ve Takipsizlik kararı alanları göreve iade edeceklerini fakat ceza alanlar için yapacak bir şeyin olmadığını söylediler. KHKlı Platformlar ise ısrarla adil yargılanma olmadığını ceza alan ile beraat alan kişiler arasında fark olmadığını vurgulamaya çalıştı. Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını yeni anlaşılmış gibi ortalığı ayağa kaldıranlara GÜNAYDIN diyoruz.
Ekrem İmamoğlu Kararı ile Cumhur İttifakı yargıyı kullanarak bir hamle yaptı. Cumhur İttifakının yaptığı bu hamleye Altılı Masanın nasıl karşılık vereceğini ileriki günlerde göreceğiz. Altılı Masayı oluşturan İttifak şuana kadar Ortak Akıl ile hareket edip ülke için olabilecek en iyi çözümü üretmeye çalıştı. Şu aşamada duygusal tepki ile karşılık vermesi bunca süre devam eden emeklerin boşa gitmesine sebep olabilir. Cumhur ittifakının bu hamlesine karşılık akıllı hamle üretmesi gerekmektedir. Sadece son hamle dikkate alınarak bir aday belirlenir ise Cumhur İttifakının hamlesi amacına ulaşmış olacaktır.
Son hamleyi tamamen yok saymak da mümkün değildir. Altılı Masanın yargıdan istenilen zamanda istenilen kararın çıkarılabileceğini görmesi ve buna göre çözümler üretmesi gerekir. Tek plan ile hareket etmek yetmeyebilir alternatif çözüm yolları üretmek gerekebilir. Altılı Masa tek ortak aday yerine 2 ortak aday ile de seçime gidebilir. Bu yöntem ile muhaliflere bir seçme hakkı da tanınmış olur. Ne olursa olsun Erdoğan’a oy verecek büyük kitle ile beraber kim olursa olsun Muhalefetin adayına oy verecek de geniş kitle var. Bu durum ise demokrasi ile bağdaşır bir durum değildir.
Muhalefet Ekrem İmamoğlu’nu tek aday çıkarırsa, normalde yıllarca sürecek yargı süreci , mevcut yargı düzeni ile 2-3 ayda jet hızıyla tamamlanabilir, seçimlere kısa süre kala cezası kesinleşip adaylığın düşmesi söz konusu olabilir. Bu durumda ise adaylığını geçtiğimiz günlerde açıklayan Doğu Perinçek ile Erdoğan seçime gider. Bu olasılık Fıkralara konu olan Mevcut Türk Yargısını düşününce uzak bir ihtimal değildir. Muhalefetin işi kolay değil sadece rakibini değil hakemi de yenecek üstün bir performans sergilemesi gerekiyor.

Engin AVCI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir