Cumartesi, Nisan 20, 2024
YAZARLAR

Siyasi İktidarlar Nasıl Gider?

İnsan zihni dolaylı mesajları daha hızlı ve kolay kabul eder. İşte hepimiz bu tekniği kullanarak istemediğimiz siyasi iktidarları toplumun zihninden silebilir ve sandıkta gitmesine katkı sağlayabiliriz.

Anlatacağım olayların gerçek kişi ve kurumlar ile hiçbir ilişkisi yoktur.
Haydi birlikte hayal kuralım. Nasıl mı? İşte size birkaç önerme: Hayal ettiğimiz bir ülkede hayat pahalı diyerek bunun sorumlusu olarak doğrudan iktidarı göstermek iktidarı destekleyenleri ikna etmez. Şöyle demek çok daha etkili olur hayat pahalı gerçekten çok pahalı değil mi? Acaba bu neden oldu, nasıl oldu, nasıl çözülür, kim çözer, bana düşen nedir, vatandaş olarak nasıl tepki vermeliyim? İşte pahalılıktan canı yanan kim olursa olsun bu soruları zihnine ekmek gerek. Ekilen tohumlar filiz verir er ya da geç çıkar ortaya. Bazen marketlerde fiyatların yükselmesinden şikayet edenleri duyduğumda genelde şöyle derim bu fiyatlar normal, parası olan alsın olmayan almasın, şükretmek lazım, bunu bulamayanlar da var. Hatta bazen “hükümetler ne yapsın dünyada böyle” derim. İnsanlar yüzüme bakarak “evet” dese bile sonra dünyada da bu kadar artmıyor beyaa diyebiliyor.

Hatta kaç defa rastladım “Ben bu iktidara oy verdim artık vermeyeceğim.” diyenler bile oluyor. Ben de şöyle diyorum bazen “Ben de ilk defa bu iktidarlara oy vereceğim bence doğru yoldalar.” diyorum. Hiç tanımadığım bu insanlar başlıyorlar beni ikna etmeye “hayatın pahalı olduğunu, her şeyin kötüye gittiğini, memur olmak için torpil olması gerektiğini, devletin çivisinin çıktığını, eğitim ve sağlık sisteminin çöktüğünü, adalet diye bir şeyin kalmadığını , insanların haklarını almak için mafyalara başvurduğunu, ihalelerin yandaşa verildiğini, garantiler ile yandaşların zengin edildiğini, zenginin daha çok zengin fakirin daha fakirleştiğini, aç olduklarını, geçinemediklerini, ülke istatistiklerinin yalan olduğunu maaşları artırmamak için bunu yaptıklarını, bu iktidarın artık değişmesi gerektiğini, yeni iktidarların zamanı geldi.” dediklerini hep duyuyorum.

Sessizce dinliyorum. Hatta bazen itiraz ediyorum daha ateşli olarak bu iktidarın gitmesi gerektiğini savunuyorlar bu iktidara oy verenler bunu yapıyor artık. Bunlar kişisel bir gözlem olsa bile psikoloji ve sosyoloji bilimine göre doğrudur. Dünyada uzun süre iktidar olanlar bu iki bilimi en verimli olarak şimdiye kadar kullandılar hala kullanmaya devam ediyorlar fakat ülke sorunları o kadar kördüğüm olur ki çözemiyorlar, çözemezler de. Çünkü siyasi iktidarlar uzun zaman yönetimde kalınca en düşük makamdan en yüksek makama kadar konforlu yaşam alanlarını yükseltirler. Bu rahat yaşam alanlarından dolayı bırakın sorunlara çözüm üretmeyi onlar sorun olmaya başlamışlardır.. Artık bir tek hedefleri vardır o da sadece bu konforlu iktidarlarını korumak.

İnsanlara doğru soruları sorarsak insan istese de istemese de bunu düşünüyor düşünüyor ve cevaplarını buluyor, zamanı gelince gerekeni yapıyor.
Şimdi birkaç soru sizler için: Hangi ülkede yaşıyorsanız yaşayın bu soruları bir düşünün.
Ülkede kadınlar neden öldürülüyor, neden cinsiyet ayrımcılığı yapılıyor?
Ülke yönetiminde kadınlar neden yoklar?
Son on, yirmi, otuz yılda kimler neden zengin oldu?
Hayat neden pahalı oldu?
Dünyada enerji fiyatları artınca bizde artıyor anladık da , dünyada enerji fiyatları düşünce bizde neden düşmüyor?
Memur, işçi emekli maaşları neden geçinmemize yetmiyor?
Ülkenin zenginliğinden benim ailem faydalandı mı?
Yasal olmayan işler neden çoğaldı?
Hapishaneler neden artıyor?
Düşündüğü için, farklı siyasi görüşü olduğu için hapse konulan kaç bin insan var ve neden ?
Neden bir evim, aracım yok?
Başka ülkenin emeklisi , vatandaşı dünyanın her yerinde tatil yaparken ben kendi ülkemde neden tatil yapacak para kazanamıyorum?
Neden evime et, süt, yumurta alamıyorum? Neden sürekli ekmek ile idare ediyorum?
Bütün bu soruların cevaplarını bulmak için birey olarak benim ne yapmam gerekiyor?

Ali DOLGUNYÜREK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir