Çarşamba, Nisan 17, 2024
YAZARLAR

HDP Olmadan HDP’yi, KHK’lı Olmadan KHK’lıyı Konuşmak!

Ülke medyasında tartışmaya açılan pek çok konuda söz kullananlara bakıldığında konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan isimlerin olduğunu görmek mümkün. Bu durumun gelenekselleştirildiği aşikar ancak her konuda değil tabiî ki… Özellikle muhaliflerin başrolde olduğu özel de ise HDP ve HDP’ye dair her şey; bizleri ilgilendiren boyutuyla KHK sorunu söz konusu olunca “HDP’siz HDP’yi konuşmak”, “KHK’lılar olmadan KHK ve KHK’lıları konuşmak” çok konforlu oluyor. Bu konforlu tartışma biçimi sadece son bir yılda değil belki de HDP ve öncesi siyasal partilerin konu edildiği her tartışma zemininde böyle oldu.

Geçen günlerdeki ‘HDP’ye bakanlık verilmesi tartışmalarında da benzer durum bir kez daha yaşandı. HDP’li herhangi bir yetkili isim olmadan ‘HDP’ odağında çok şeyler söylendi. O kadar ki 7 Haziran seçimlerine giderken kurulan Geçici 63. Hükümette HDP’den iki ismin bakanlığı bile ustalıkla saklandı, kamuoyu manipüle edilmeye çalışıldı, her zamanki gibi…
İşin ilginç tarafı tüm bunlar yaşanırken HDP, mecliste yer alıyor, milletvekili sayısı gereği Meclis Başkanvekilliği dahil her organda temsil ediliyor ve nihayetinde kıyamet kopmuyor. Bunların hepsinden de öte diğer partiler bunu kabul ediyor etmeme gibi bir lüksleri de olamaz zaten… Tüm bunlar bilinmesine rağmen kamuoyu hala yönlendirilmeye çalışılıyor ve HDP’ye karşı düşman hukuku uygulanmaya devam ediyor.

HDP ‘nin sadece bir Kürt Partisi olduğu yalanıyla toplumda algı çalışmaları da son sürat devam ediyor ancak bilinmelidir ki HDP, ondan fazla parti ve kuruluşun bileşen partisi ve tüm yaptıkları işlerde bu bileşen olma hukukunu gözetiyor. Kürt siyasi hareketi (Demokratik Bölgeler Partisi), HDP içerisinde kendi partisi ile bir bileşen. Şu gerçeğe vurgu yapmadan da geçmemek lazım HDP’nin aldığı yaklaşık 7 milyon oyun ezici çoğunluğu Kürt seçmenlerin oyları…

KHK sorununa gelindiğinde de durum aynı değişen bir şey yok. Gündemde KHK sorunu ve mağdurları var ancak medyada KHK’lılar yok… A Haber ilk kez muhalif liderlerin KHK sorununa ilişkin demeçlerine yer verirken TRT Haber de benzer şekilde KHK sorununu kendi penceresinden yorumlayan, kendince çözümler ortaya koyan birkaç isim görüşlerini dile getirdi. KHK’lılar olmadan KHK’lılar konuşulmuş oldu. Bütün eksikliklerine rağmen sorunun hükümet yanlısı yayın organlarında dillendirilmesini pek tabiî ki önemsiyoruz. Ancak bilinmelidir ki biz bununla yetinmiyoruz, sosyal medya araçlarını kullanarak, derdimizi taleplerimizi anlatmaya devam edeceğiz ve bu durum “KHK’lar çöp olana” kadar da devam edecek.

KHK’lılar çoğunlukla iktidar ve yanlıları tarafından kimi zaman da muhalif olan bazı marjinaller tarafından terörize edilebiliyor, başka konularla ilişkilendirilmeye çalışılabiliyor. Dolayısıyla HDP’ye yapılanlar KHK’lılara da yapılıyor. Devlet, KHK’lıları ülke vatandaşlarının sorumlu tuttuğu her şeyden sorumlu tutarken (vergi ödemek) öte yandan sivil ölüme de mahkum ediyor. Örneğin KHK’lı doktorları bir taraftan terörist ilan ederken aynı teröristin elinden şifa bulmayı da ihmal etmiyor.

İlginç bir coğrafyanın ilginç devlet pratiklerini yaşıyoruz…

Münir KORKMAZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir