Çarşamba, Nisan 24, 2024
GÜNDEMSİYASET

Paylan: Ermeni Manastırlarının Ahır Olarak Kullanıldığının Farkında Mısınız?

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle sunduğu soru önergesinde “Ermeni manastırlarının ahır olarak kullanıldığının farkında mısınız?” diye sordu

Van, Bitlis ve Muş illerinde incelemelerde bulunduğunu belirten Garo Paylan “Bu illerdeki tarihi ve kültürel önemi çok yüksek yüzlerce Ermeni kilise ve manastırın büyük çoğunluğunun yok edildiğini, geride kalanların da bakımsızlıktan ve definecilerin vandalizmi nedeniyle yıkılmak üzere olduğunu tespit ettim” diyerek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:

*Van, Bitlis ve Muş illerindeki Ermeni kilise ve manastırlarını kurtarmak için neden harekete geçmiyorsunuz?

*Ermeni manastırlarının ahır olarak kullanıldığının farkında mısınız?

*Ermeni kilise ve manastırlarındaki definecilik faaliyetlerini durdurmak için neden birşey yapmıyorsunuz?

*Bu illerdeki Kültürel Varlıkları Koruma Kurulları Ermeni kilise ve manastırlarını neden korumaya almıyor? Bu illerdeki Koruma Kurullarının şimdiye kadar koruma altına aldığı taşınmaz kültürel varlıklar hangileridir?

*Ermeni kilise ve manastırlarını yok olmaya terk eden -bu illerdeki- Koruma Kurulları hakkında soruşturma açacak mısınız?

* Bu illerdeki Ermeni kilise ve manastırlarından; kaçı çökmüş, kaçı ağır hasar görmüş, kaçı riskli durumdadır? İzi dahi kalmayan kaç Ermeni kilise ve manastırı bulunmaktadır?

*Van, Bitlis ve Muş illerinde, Ermenilere ait izleri bilinçli olarak yok ettiren devlet politikasını değiştirmek için bir girişiminiz olacak mı?

Gazete Davul

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir