Gelişmek Ve…

Canlıların hepsi gelişmek için vardır. Bütün canlılar sürekli gelişirler.
Bitki toprakla buluşunca başlar gelişmeye.
Hayvanlar daha anne karnında başlar gelişmeye. Doğduklarında bu gelişme sürer. Hatta bu gelişme nesilden nesile daha ileri seviyeye taşınır.
İnsan da anne karnında başlar gelişmeye.Bu gelişme daha çok biyolojik olsa bile düşünsel ve duygusal gelişmelerde beyinli biyolojik gelişimine bağlı olarak ilerleme gösterir.

İnsanın 23 yaşına kadar biyolojik olarak gelişmesi gözle görülür biçimdedir. Bu yaşa kadar en çok biyolojik gelişme görülse de duygular ve düşünceler de gelişir. Beyin gelişimi için 0-16 yaş arasında nöral yolların açılması, yeni bağlantılar kurulması için beş duyu ile zenginleştirilmesi çok önemli yer tutar. Farklı sesler, farklı yüzler, manzaralar , farklı dokunuşlar , farklı tatlar beynimizi sürekli geliştirir.
Okuma yazma öğreniminden sonra beynimizin kavramsal olarak gelişmesi bütün hayatımızı etkiler. Beynimiz semboller ile düşünür , kararlar verir. Beynimize tanıttığımız her kelime, sayı, resim, kavram, olgu, olay, önermeler, bilgiler bizi olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.
İşte bu nedenle olumlu verileri tıpkı aşı sistemi gibi beynimize tanıtmamız gerekir. Bunun için pozitif olan okumalar, müzakereler , müzik , film, yazmalar , gezi, gözlemler bizi sürekli geliştirir ve diri tutar. Bu sayede hayattan keyif alırız, hayatta üretken oluruz, mutlu oluruz. Mutsuz olduğumuzda onu yönetebiliriz. Duygularımızın farkına varırız.
Kendimizi gerçekleştirirken kendimiz oluruz.
Bu gelişme durduğunda ise insan için felaket başlamıştır.

Soru şu: Her birimiz gelişmek için her gün,yeni ,neleri, nasıl yapıyoruz?
Bu cevap tekamül için, var olmak için sizin nerede olduğunuzu gösterir.
Yaşadığımız hayat bizim seçimlerimiz ve gelişmemiz ile doğrudan ilişkilidir.
Gelişim konusuna ister felsefi , ister psikolojik , ister mistik olarak bakın hepsi benzer açıklamalar yapar. İnsanın gelişmesi doğal iken , gelişmemek için çaba içinde olması zorlayıcı ve hasta edici bir durum oluşturur.

Gelişmek , var olmak ve sağlıklı olmak mı?
Yoksa geriye gitmek, yok olmak ve hasta olmak mı?
Tercih sizin.

Ali DOLGUNYÜREK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir