Cuma, Nisan 19, 2024
YAZARLAR

Sizin Hayattaki Amacınız Ne?

Bildiğimiz ya da bilmediğimiz evrenin ,
Samanyolu galaksimizin,
yeryüzünde dağların, okyanusların, ovaların, göllerin,nehirlerin,
yeryüzünde yaşayan milyonlarca çeşit bitkinin;
Dünyamızda yaşayan milyonlarca çeşit hayvanın, kısaca canlı ya da cansız varlıkların hepsinin bir amacı olduğunu yaşamlarına bakınca öğreniyoruz , görebiliyoruz.

Kültürel antropologlara göre dünyaya şimdiye kadar 100 milyar insan geldiği tahmin ediliyor. Şimdilerde yaşayan 8 milyar insan var.
İnsanın dışındaki varlıklarda amaç net ve işlevi tam iken insanın varoluş amacı nedir diye az da olsa bazı insanlar soruyor , bu konuda önermeler oluşturuyorlar. Bu soruyu her türlü sorabilirsiniz. Mistik , dini, felsefi , sosyolojik, psikolojik olarak cevap arayabilirsiniz. Benim üzerinde duracağım konu psikolojik varoluş ile ilgili . Yapılan araştırmalara baktığımızda amacı olan insanların hayatlarının üretken , yapıcı , mutlu , anlamlı , tatmin edici, olumlu, sağlıklı , bütün duygularını ortaya koyan bunu yöneten, çözüm odaklı oldukları ortaya çıkmıştır.
İnsan hem bireysel, hem ailevi amacının, hem de toplumsal amacının farkına varırsa kendini tanımlaması, yönetmesi de aynı oranda yüksek olacaktır.

Bütün bunların çerçevesinde; “ben kimim?” , “nerden geldim?” , “nereye gidiyorum?”, “özelliklerim neler?”, “neyi üretebilirim?”, “varlık alemine nasıl katkı verebilirim?” sorularını düşünmemiz ve cevaplar bulmamız hayatımızın anlamlı olması için çok önemli sorgulamalar olacaktır.

Ali DOLGUNYÜREK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir