Salı, Kasım 5, 2024
EĞİTİMGÜNDEM

Doğuş Üniversitesi’nde Öğrencilere Sözleşme Dayatması

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, okul ücretlerine yapılacak yıllık zammın yüzde 5-10’u geçmeyeceğinin taahhüt edilmesine rağmen zammın yüzde 300’lere varmasını protesto ediyordu. Okul yönetimi, zammı protesto eden öğrencilere soruşturma açmaya ve baskı uygulamaya devam ediyor. Üstüne bir de sözleşme dayatılıyor.

Diken’den Mehmet Baran Kılıç’ın haberine göre,

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, yaklaşık üç haftadır okul yönetimini protesto ediyor. Yönetim, okul ücretlerine yıllık en fazla yüzde 5-10 oranında zam yapacağını taahhüt etmişti ama zamlar yüzde 300’e ulaştı. Öğrenciler “Müşteri değil öğrenciyiz” diyerek eylemlerini sürdürüyor.

Doğuş Üniversitesi, Beykent Üniversitesi’yle birlikte geri adım atarak kayıt yenileme ücretlerine zammı protestolar sonrası TÜFE’deki yıllık artış oranına yani yüzde 79,6’ya indirmişti.

Üniversite yönetimi, zam oranında indirime gitmesine rağmen öğrencilere soruşturma açmaya ve baskı uygulamaya devam ediyor.

Diken, okuldaki son durumu ‘Doğuş Öğrenci Dayanışması’yla konuştu.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, zam oranlarının yüzde 300’den TÜFE’ye indirilmesinin okulun attığı bir geri adım olarak nitelendirirken, bunun yeterli olmadığını söyledi. Doğuş Öğrenci Dayanışması’ndan Kıvılcım Çolak “Tabii bu bir kazanım ama tam anlamıyla değil. Yönetim, bu hamlesiyle öğrencileri dağıtabileceğini düşündü. Biz, taahhüt ettikleri yüzde 5-10 zam oranına uymalarını, sözlerini tutmalarını istiyoruz” dedi.

Çolak, bu hamlenin direnişlerini büyüteceklerini söyledi: “Biz bu işe ailelerimizi de dahil ettik çünkü parayı onlar ödüyor. Ailerimizin maaşına yüzde 300 zam gelmedi ki okul ücretlerine gelsin. Daha net, daha kitlesel ve daha kararlı bir şekilde eylemsel olarak ve hukuki kanallardan mücadelemize devam edeceğiz.”

Okul yönetimi, son olarak da öğrencilere bir sözleşme imzalamaya zorluyor. Sözleşmede “Üniversitenin daha önce yaptığı taahhütlerle ilgili herhangi bir talepte bulunmayacağım” ve “Daha sonra herhangi bir itirazda bulunmayacağım” gibi ifadeler yer alıyor.

Öğrencilere dayatılan sözleşme

Yönetim, bu sözleşmeyi, emrivaki şekilde öğrencilerin ders seçmek için kullandığı ‘öğrenci bilgi sisteminin’ girişine koydu. Sözleşmeyi imzalamayan sisteme giremiyor. Öğrenciler, bu şekilde yönetimin “Sözleşmeyi kabul etmeme şansın yok” dendiğini söyledi.

Öğrenciler, bu sözleşmeyle okulun yüzde 5-10 taahhütünü de kabul ettiğini belirtti.

Öğrenciler, sözleşmenin hukuki bir dayanağının olmadığını dile getirdi.

Diken