Cuma, Nisan 19, 2024
MEDYADA BUGÜN

Hakan Tahmaz: 6’lı Masa HDP İle Ortaklaşırsa Hesap Değişir

Seçimlere 9 ay kaldı, ama 20 yıllık tek parti iktidarının büyük toplumsal tahribatına rağmen muhalefet hala kesin kazanacağı ve sorunların çözümü için zemin oluşturacağı duygusunu güçlü olarak yaratabilmiş değil.

Aksine iktidarın “6’lı masa dağılacak” anlatısı, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimleri kazanmak için ekonomik ve siyasi alanda son anda bir numara yapacağı algısının toplumda hala güçlü olması ve HDP’nin 6’lı masada olmaması, AK Parti’den uzaklaşan seçmenin muhalefet partilerine yönelmemesinde etkili oluyor.

Bu durumun taşıdığı büyük riski, bu hafta sonu 6’lı masada 7. kez bir araya gelecek liderlerin görmüyor olmaları mümkün değil. Bu sorun, muhalefet kesin kazanıyor” düşüncesinin yaygınlaşmasıyla aşılabilir. Bu da “güvenlik ve beka” siyaseti çerçevesinde riski göğüslemeyi gerektirir.

Ancak 6’lı masada yer alan liderlerin geçmiş siyasal bagajlarını boşaltarak HDP ile ortaklaşmaları durumunda bütün bu hesaplar değişecektir.

Çoğulcu ve katılımcı demokratik bir sistem inşa etmek için HDP, 6’lı masada bulunması gerekli bir parti değil, zorunlu bir partidir.

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının ilk turda seçilebilmesi ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişe yönelik yasa ve anayasa değişikliklerinin TBMM’de yapabilmesi hususları, bu işbirliğinin sağlam ve güçlü olmasıyla garanti altına alınabilir. 6’lı masanın bundan kaçınması, AK Parti’nin arayıp da bulamayacağı bir fırsata dönüşme riskini barındırıyor.

Bu anlamda bu hafta sonu 7. kez bir araya gelecek olan 6’lı masada yer alan partilerin liderlerinin AK Parti liderinin yeni bir marifet gösterisinin önünü kesecek bir sonuçla çıkması önemli. Göreceğiz.

Hakan TAHMAZ’ın Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir