Salı, Nisan 23, 2024
MEDYADA BUGÜN

Mehmet Altan: Sofi Ömer ve Giden Köhnemiş Koalisyon

Toplumsal gerçeklere ve yeryüzünün dinamiğine karşı durmaya uğraşan bu faşist zihniyetin bütün küflü alışkanlıklarını çiğneyip paspas ediyor hayat.

Hakkâri, Türkiye’nin en güney doğusunda, Irak sınırındaki kentimiz…

Şemdinli ise merkeze 130 kilometre uzaklıktaki Hakkâri’nin bilinen bir ilçesi… Yayla Köyü de Şemdinli İlçe Merkezine 20 kilometre mesafedeki bir köyümüz… Bölgede tanınan ve sevilen halay başı Sofi Ömer işte bu köyde oturuyor.

Sofi Ömer’in tüm Türkiye ve dünya tarafından tanınması ise 28 yaşındaki Kanadalı pop şarkıcısı Justin Bieber sayesinde oldu.

Bieber, Los Angeles, Kaliforniya’ya bağlı Calabasas adasında yaşıyor. Calabasas adası nerede, Yayla köyü nerede?

Küreselleşme çağını inkâr eden kör bir fanatik değilseniz, galiba biri diğerinin burnunun ucunda…

Ve ben de Sofi Ömer’in, yöresel kıyafeti, esnek hareketleri ve kendisine has figürleriyle süslenmiş halay performansını iyice tanımakla kalmadım, halay başı ve düğünlerin en aranan figürü olmasına rağmen nedense insana hüzünlü gözüken bakışlarının ardındaki yaşamını da öğrendim…

1’i engelli 10 çocuğu olduğunu, geçen yıl kanser hastalığı nedeniyle eşini kaybedince düğünlere gitmeyi bıraktığını, ancak davet için evine gelen misafirlerin ısrarı üzerine yeniden düğünlere gitmeye başladığını artık biliyorum.

Sadece siyasal iktidar değil, ülkenin ve toplumun boğazını sıkan, bunaltan, bezdiren bu köhnemiş koalisyonun bütün ortakları her yandan gidiyor…

Bunları hayat göndermekte…

Çünkü Sofi ÖmerJustin Bieber vasıtasıyla dünyada küresel bir figür oluyor, Doğu Beyazıt’taki 30 bin dünyalı insan Burhaniye İlim Yayma Cemiyeti’nin güdümündeki kaymakama ve siyasal iktidarın yasaklarına kırmızı kart gösteriyor…

Toplumsal gerçeklere ve yeryüzünün dinamiğine karşı durmaya uğraşan bu faşist zihniyetin bütün küflü alışkanlıklarını çiğneyip paspas ediyor hayat.

Mehmet ALTAN’ın Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir