Cumartesi, Aralık 9, 2023
YAZARLAR

Fanatizmde Faşizm Gibi Bulaşıcıdır, Dikkatttt!!!!!!

“Belki de her şeyin fazlası, azı kadar kötüdür” der, Jimmy Carter.

Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar ligi 2’inci ön eleme turu rövanşında Dinamo Kiev’e sahasında 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti.

Kiev’in attığı gol sonrası tribünlerin ‘’ Vladimir Putin’’ tezahüratı yapması ülke gündeminde ilk sıralarda yer aldı.

Tribünlerdeki bu tezahürata karşı her kesimden ciddi tepkiler yükseldi.

Evet çirkindi. Spor, futbol bir yana; zulmeden, masum insanların başlarına bombalar yağdıran bir isme Saraçoğlu’nda tezahürat çoook çirkindi.

Hani mağdurun, zulme maruz kalmış, masumun, mahzunun yanında duran bir inançsal ve geleneksel bir kültürden geliyorduk…

Nerdeee o hassasiyet, ne ara bu kadar uzaklaştık?

Bu ara UEFA icra kurulu acil koduyla telekonferansla toplandı. Maçın gözlemci ve temsilcileriyle bir görüşme yaptılar. Putin tezahüratı büyük sıkıntılara gebe.

Bu olaya birde spor, fanatizm ve diplomasi açısından bakmak gerekiyor.

Fanatizm bir bağlanma biçimi, fakat fanatizmdeki bağlanma biçimi, içerisinde sorunlar barındırıyor. Körü körüne, iradeyi ve düşünceyi kenara bırakarak, sorgulamadan, düşünce ve akıl süzgeci ve filtresinden geçirmeden ortaya konulan bir davranış biçimi…

Fanatizm somut gerçekliğin bütünlüğüne yönelik değer kaybına neden olan indirgeyici bir yaklaşım ve tutku ile ilgilidir.

Fanatizm, beşerî bir metaya kutsallık atfetme veya radikal bir tarafgirlik ve bu iki kavram toplumsal kutuplaşmanın ana malzemeleri. Aslında bir fikre ya da inanca körü körüne bağlılık, yalnız kendi görüşünü hiçbir tartışmaya gerek duymadan doğru sayma eğilimi olması itibarıyla hoşgörünün, müsamahanın karşıtı. Açıkçası bilgiden, akıldan, akletmekten yoksun, kalıpçı ya da dogmatik bir bakış açısıyla ilişkilendirerek açıklamak mümkün.

Fanatizm, doğru bildiği şeyleri tartışmayan, tartışılmasını da istemeyen, karşıdaki muhatabına gönlünden, kalbinden bir pencere açmayı denememiş, adım atmayı bile düşünmemiş talihsiz bir ruh hali.

Fanatizm, eleştiriye tamamen kapalıdır. Fanatik bir zekanın eleştiriye tümüyle kapalı olması çoğu zaman şiddeti, saldırganlığı beraberinde getirir. Şiddetin, saldırganlığın, hiçe saymanın olduğu her ortamda korku en güçlü tedirginlik sebebidir. Fanatizm, radikalizm, faşizm beraber yaşama kültürü ve iddiası önünde en büyük engeller.

Spor, diplomatik bir araç olarak kamuoyu diplomasisi gibi düşünebilir. Dünya geneli barış ve sulh örgütleri spor aracılığıyla farklı bölgelere barış ve hoşgörü sağlamaya çalışılıyor. 

Spor, ülkeler arası ilişkileri düzeltmek, farklı kültürlerin ve milletlerin bir araya gelmesini sağlamak aynı zamanda da gelişmekte olan toplumların gelişmiş toplum olabilme yolunda önemli diplomatik bir araçtır.

Spor faaliyetlerini kısaca tanımlayacak olursak, uluslararası alanda herkesin konuşabileceği bir dil olarak tanımlamak ve kamu diplomasisi kavramında gittikçe önem kazanan, diplomasi ile bir araya getirilerek birçok dış politika hedefine ulaşılabilecek bir vasıta olduğunu kabullenmek gerekiyor.

Fanatizmde faşizm gibi bulaşıcıdır.

Fanatizm, narsisizm çukuruna düşmeden keyifle nice güzel maçlar izlemek dileğiyle….

Vahap AKTAŞ

One thought on “Fanatizmde Faşizm Gibi Bulaşıcıdır, Dikkatttt!!!!!!

  • Abdullah AKDAĞ

    Atıf Bey kaleminize sağlık. Umarım bu tür yanlış durumları tekrar yaşamayız.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir