Cuma, Mart 29, 2024
MEDYADA BUGÜNSİYASET

Demirtaş: CB Adaylığım Olursa Layık Olmaya Çalışırım

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Halk TV’de yayınlanan Kayda Geçsin adlı programın katılımcılarından gazeteci Timur Soykan ve Şule Aydın’ın gönderdiği soruları yanıtladı.

-“Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye açılımı yapmak zorundayız…” dediniz. Örneklerle anlatabilir misiniz?

Sevgili Zınar Karavil’in Beyaz Sandalyesi’nden yaşadığınız odayı biliyoruz; cezaevinin herkes için zor ama sözü olana daha zor olduğu açık; dönüp baktığınızda cezaevinden bile cumhurbaşkanlığı yarışı sürdürme cesareti göstermiş , HDP’nin toplumdaki denklemini bir dönem değiştirmiş biri olarak partiniz tarafından yalnız bırakıldığınızı – oyun dışı bırakılmak istendiğinizi düşünüyor musunuz?

Hayır, hiçbir zaman böyle bir duyguya kapılmadım.

Ben camii avlusuna bırakılıp terk edilmiş biri değilim ki, birileri bana sahip çıksın. Dışarıda da içeride de milyonlarca insanın desteğiyle siyaset yapıyor ve onların desteğiyle ayakta kalıyorum.

Türkiye, tarihinin en büyük krizini yaşarken HDP sizce etkili bir muhalefet yapabiliyor mu? Kimlik siyasetinin HDP’yi politik olarak daralttığını eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kimlik siyaseti yapmayan parti yok ki! Türkiye’nin temel sorunu bu zaten.

Herkes bir tek HDP’yi kimlik siyaseti yapmakla eleştiriyor. Tamam, zaman zaman HDP bu dar alana sıkışıyor ama Türk, İslamcı, milliyetçi, ırkçı, ulusalcı, Kemalist siyaset yürütenler özünde kimlik siyaseti yürütüyorlar.

Problem bir tek Kürt kimliğinde çıkıyor ki, bunun adı da Kürt Sorunu zaten. Yani Kürt kimliği dışında her kimliğin siyaseti normal karşılanıyor. İşin bir de bu kısmı var.

“Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye Açılımı yapmak zorundayız… Özgüvenle tüm Türkiye’yi kucaklamak zorundayız” dediniz? Türkiye Açılımı önerinizi daha detaylı ve somut örneklerle anlatabilir misiniz?

Türkiye toplumunun bölünme korkusunu, silah, şiddet, terör korkusunu ortadan kaldıracak barış politikaları, birlik söylemleri üretmeliyiz. Daha fazla üretmeliyiz. Çünkü buna gerçekten inanıyoruz. Dolayısıyla gerçekten inandığımız şeyi daha somut ve cesurca gösterebilmeliyiz.

“Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmek isterim”

Örneğin, Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek çiçek bırakmayı, dua etmeyi, orada yatanlar gibi yan yana durmamız gerektiğini göstermek isterim.

Bunun gibi somut bazı mesajlar toplumu rahatlatır ve toplumun tüm kesimleri derdimizi, çözümlerimizi daha içten dinlemeye başlar.

Cumhurbaşkanı adaylığı açıklaması 

Aday sandıkta belirleyici olur mu? HDP şu an ortak adaya mı, yoksa kendi adayını çıkarmaya mı daha yakın? HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olur musunuz, başka bir aday gösterilirse bu sizi rahatsız eder mi?

Ortak aday fikrine yakın olduğumuzu Eş Genel Başkanlarımız açıkladılar zaten. Son ana kadar buna açık olunacak ama olmazsa tabii ki, kendi adayımızla çıkarız.

Bu çerçevede bana adaylık görevi verilirse layık olmaya çalışırım. Başka aday gösterilecekse de bizim fikrimiz ve önerimiz mutlaka alınır, ortaklaşırız, neden sorun olsun ki? Ve evet, adayın kim olacağı sandıkta belirleyici olacaktır. Temel demokratik ilkeleri temsil eden bir aday olmazsa halk da kabul etmez zaten.

“Benim de dahil olduğum hatalar var”

Bir çözüm arayışında 6’lı masa ile HDP iş birliğinin olası görünmediğini ve bunun yegane sorumlusunun Altılı Masa olmadığını vurguladınız? “HDP’nin de eksikliği ve sorumluluğu vardır. Önce iğneyi kendimize batırmadan, önümüze gelene çuvaldızı batırmanın kimseye bir yararı yok” dediniz. HDP’nin hataları nelerdir?

Bunu parti yönetimimize, Eş Genel Başkanlarımıza düzenli olarak iletiyorum. Benim de dahil olduğum hatalarımız var elbette ancak hatalarımızı parti içinde konuşup aşmayı tercih ediyoruz. Eksiklerimizi ve önerilerimizi ise halka açık tartışıyoruz. Parti disiplini de bunu gerektirir.

Demokrasi İttifakı, Türkiye’de emekten yana, sol bir siyaseti güçlü bir alternatif olarak toplumun önüne sermek için neler yapmalı?

Bu konuda çok şey yazdım, çizdim, dolayısıyla tekrara düşmek istemem ama partisel, kişisel çıkarlar bir kenara bırakılıp ortak bir program etrafında mücadele ve seçim ittifakı ilanı yapılmalı. Demokrasi İttifakı için çabaların artırılması gerekir. Zaman azalıyor.

En çok neyi özlediniz? Özgür kaldığınızda ilk yapmak istediğiniz nedir?

Kızlarıma, eşime, aileme sarılırken “süre doldu” sesini duymamayı özledim herhalde 🙂

T24

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir