Cuma, Nisan 19, 2024
MEDYADA BUGÜN

Murat Sevinç: KHK’lar Sonrası Mülkiye Bitti Mi?

Bir süredir deniyor ki, Mülkiye bitti, üniversite bitti. Doğru değil bu.

Bilişim Devrimi devrinde, her şey gibi üniversiteler de sarsılıyor, Türkiye ve dünyadaki üniversite düşünce ve uygulaması alt üst olacak, eğitimin de şekli şemaili değişecek, değişmeli vs., bunları bir yana bırakalım, değişim zorunluluğundan değil, olandan söz ediyoruz şimdi. “Mülkiye bitti” diyenler, KHK’ler sonrasında yaşananlardan söz ediyor. Malum rektör ve haysiyetsiz işbirlikçileri eliyle sayıca en büyük öğretim elemanı kıyımı Cebeci’de gerçekleştirdi. O kıyıma, özellikle Haziran 2015’ten sonra üniversitede olanlara, saldırılara, müsebbiplerine, kurum içindeki şarlatanlara dair söylenecek çok şey var, günü gelince konuşulur, yazılıp çizilir ve bir kısmı da zaten dava konusu olur. İşin bu tarafı, üniversite yaşamına yeni başlayacakları ilgilendirmez.

Ola ki ‘Uçurtmayı Vurmasınlar’ filmini seyretmediyseniz, seyredin, betimlemeye çalıştığım ortamı daha iyi kavramanıza yardım eder. 1980’ler Mülkiye’sindeki atmosfer bir felaketti, inanın. Ardından, benden bir kuşak öncesinin asistanları, yani 1980’lerin başlarında mezun olanlar, 1990’larda inatçı çabalarıyla okulu sarsıp kendine getirdi ve on-on beş yılda 80’lerin ölü toprağını üzerinden atmasını sağladı. Son KHK kıyımı, işte o birikimi bir kez daha çöpe atmaya yönelikti.

Diyeceğim, yine olur, toparlar, bugünler geçer; 1859’dan bugüne kaç sultan, cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet ve darbe gördü Mülkiye, kuşkunuz olmasın, yaralarını bir kez daha sarar, çünkü o kök ve işini ciddiyetle yapan çokça meslektaşımız orada duruyor. Demek ki eğitim için Mülkiye’yi düşünen gençler kesinlikle olumsuz kanı ve endişeye sahip olmamalı ve şu zor dönemde, çok hırpalanmış bir güzel kurumda filizlenmeyi hayal edip bunun yapılabileceğine inanmalı.

Ezcümle… ODTÜ, Boğaziçi, aklı başında vakıflar vs. ne güzel, hepsi nefes aldırır. Siz yine de, Cebeci’de bir Mülkiye olduğunu ve köklü okulların, o anda belki ayırdına varılmasa da insana çok şey kazandıracağını, kapı aralayacağını unutmayın. Umuyorum başarılı, verimli ve mutlu bir üniversite yaşamınız olur.

Murat SEVİNÇ’in Yazısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir