Cuma, Nisan 19, 2024
YAZARLAR

Özgürlüğün Getireceği Zenginliğe Hoş Buldum

Özgür olmak insanın kendini ve evreni keşfetmesinin ilk temel şartıdır. Özgür insanların oluşturduğu toplumlar bilim, sanat, felsefe, siyaset, inanç, etik, bilgi, ekonomi , eğitim , teknoloji vb alanlarda zenginleşir. Bu zenginliği adil olarak paylaşır. Bu zenginliğin sürdürülebilir olması için Özgür bireyleri nicelik ve nitelik olarak destekler. Böyle toplumları günümüzde Avrupa , Kuzey Amerika , Kanada, Avustralya , bazı Asya ülkelerin görmek mümkün. Eğer ülke olarak toplumu özgürleştiremezsek yukarıda saydığım alanlarda ve daha bir çok alanda zenginliği unutun. Hatta fakirleşir zengin ülkelerin kapsında para dileniriz şimdilerde olduğu gibi.

İşte tam bu noktada psikoloji ve sosyoloji biliminden faydalanmak gerekiyor. İnsanlarımızı özgür bireylere dönüştürürken , toplumun bir ekip olması içinde güven inşa etmek, zaafiyeti paylaşmak , ortak amaçlar belirlemek , demokrasi , şeffaf yönetişim, herkesi olduğu gibi kendi konumumda kabul etmek , temel insan haklarını temel değer kabul edip, pratik olarak en üst yönetimden alt toplumsal sınıflara her kesim için uygulanabilir politikalar , projeler , vizyonlar ve misyonlar oluşturulmalıdır. Bu bazen toplumun bazı tabaklarında başlar daha sonra devlet politikası haline gelir, bazen devleti yönetenler başlatır.

Şimdilerde devletin bunu başlatması olası görünmüyor. Öyle ise iş başa düştü deyip özgürlüğün getireceği bireysel ve toplumsal zenginlik için oluşturduğumuz sosyal gruplar , STK lar, platformlar ile yola çıkmış ve bu yolda ilerlemeye , değer ekmeye , yazmaya , konuşmaya devam ederek bu toplumu ve bireyini yeniden inşa çabasında içinde olmak, bunların hepsinde içinde bulunduğum platformun çok emeği var. Beni ekiplerine kabul ettikleri için çok teşekkür ederim. Haftada bir sizlerle duygu ve düşüncelerimi paylaşmak keyifli olacak.

Ali DOLGUNYÜREK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir