Perşembe, Nisan 18, 2024
GÜNDEMİNSAN HAKLARI

AB’ye Açık Mektup: Geri itmelere Bir Son Verin!

Türkiye-Yunanistan sınırındaki geri itmelere son verme çağrısı yapan açık mektup çalışmasına 44 Avrupa Parlamenteri, ülke milletvekili, gazeteci, akademisyen ve sivil toplum örgütü imza verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a hitaben yazılan açık mektupta, Türkiye-Yunanistan sınırında “birçok can kaybına sebep olan ve daha birçok hayatı mahveden bu çirkin uygulamayı bitirmek için destek” talep edildi.

İmzacılar, von der Leyen ve Johansson’dan üç talepte bulundu:

Yunanistan hükümetinin bağımsız kuruluşların temsilcilerini de içermesi beklenen geri itme iddialarını soruşturacak olan organın belirlenmesini daha fazla geciktirmemesi,

Tüm geri itme olaylarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi,

Sınırlarda sığınma hakkının sağlanması ve sığınma talebinde bulunmayla ilgili yasal veya pratik tüm prosedürel veya coğrafi kısıtlamaların kaldırılması.

Mektupta paylaşılan Avrupa Mülteciler ve Sürgünler Konseyi (ECRE) verilerine göre, Yunanistan’dan Türkiye’ye “geri itilen kişi sayısı, 2021 yılında daha önceki yıllara göre yaklaşık iki kat arttı, sığınma başvurusu için adalara gelenlerin sayısı son dokuz yılın en düşük seviyesine geriledi ve sığınmacılar daha zorlu ve ölümcül rotalar seçmeye zorlandı.”

“Yunanistanlı yetkililerin geri ittiği göçmenlerin uyruğu daha da endişe verici bir gerçeği gözler önüne seriyor” değerlendirmesinde bulunan mektup, geri itilen kişiler ile ilgili şu gözlemleri paylaştı:

“Pek çok göçmen Suriye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden geliyor gibi görünse de söz konusu göçmenlerin arasındaki Türkiye vatandaşlarının sayısı, Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı [ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip] Erdoğan’ın Gülen hareketi ve Kürt aktivistlere yönelik baskısının ardından büyük artış gösterdi.”

ULUSLARARASI HUKUK SÜREKLİ İHLAL EDİLİYOR

Türkiye’deki insan hakları ve özgürlüklerin durumuna da değinilen açık mektupta, “son 6 yılda yaklaşık 2 milyon Türkiye vatandaşının terör suçlarıyla itham edildiği, 512 bin kişinin yargılandığı, 320 bin kişinin hüküm giydiği ve 130 bin kişinin hapse atıldığı” kaydedildi.

Mektupta ayrıca şu değerlendirmelere yer verildi:

“Halihazırda aralarında hasta, yaşlı, engelli ve çocukların da bulunduğu 30 binden fazla Türkiye vatandaşı, sahte terör suçlamaları ile tutuklu. Türkiye’den kaçmaya çalışan Türkiye vatandaşları, bunu zulme uğrama korkusuyla yapıyor. Yunanistan’ın geri ittiği Türkiyeli sığınmacılar, derhal tutuklama, uzun hapis cezaları, kötü muamele ve işkence ile karşı karşıya. Yunanistan, Türkiye vatandaşlarını hukuk dışı hapis cezaları ile karşı karşıya kaldıkları Türkiye’ye geri iterek zulüm riski olan yere geri gönderme yasağına ilişkin uluslararası hukuku ve pek çok uluslararası insan hakları yükümlülüğünü sürekli olarak ihlal ediyor.” İmzacılar bu bağlamda von der Leyen ve Johansson’ndan Ege Denizi’nde “birçok can kaybına sebep olan ve daha birçok hayatı mahveden bu çirkin uygulamayı bitirmek için destek” talebinde bulundu.

BİRGÜN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir