Perşembe, Mart 28, 2024
YAZARLAR

Direnen HDP’den Muhalefete: Açık ve Şeffaf Olun!

HDP’nin 5. Büyük Olağan Kongresi Ankara’da yapıldı. Kongreye KHK’lı Platformları Birliği’ni temsilen katıldık.

Her gün uğradığı baskılar ve on binlerce yöneticisinin zindanlarda olduğu yetmezmiş gibi kapatılma riskiyle karşı karşıya kaldığı bir dönemde HDP, 5. Büyük Olağan Kongresini yaptı. Kongreye gösterilen ilgi, salondaki coşku partinin güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini de gösteriyordu. On binlerce partilinin yanı sıra Avrupa, Afrika ve Asya’dan konukların olması, dayanışma duygusunun ve HDP’ye verilen desteğin bir göstergesiydi. Sivil toplum örgütleri, dernekler, sendikalardan ve siyasi partilerden 500’e yakın konuk davet edilmiş ve salonda yerlerini almıştı.

Bu davetlilerden biri de başından beri HDP’nin desteğini pratik olarak görmüş olan biz KHK’lı Platformu Birliği’ydik. Demokrasi ittifakının, müzakere ve uzlaşma kültürünün demokratik cumhuriyet söyleminin parti eş başkanları tarafından sürekli dile getirildiği böyle bir toplantıya biz KHK’lıların özel olarak davet edilmesi bizim için çok değerliydi. Kongrede söz alan HDP’lilerin kullandıkları müzakere, mutabakat, herkes için hukuk ve adalet, demokrasi gibi kavramları KHK’lı Platformları Birliği’nin kamuoyuna açıkladığı manifestoda öne çıkarılan kavramlarla aynı olması ortaklaşma zemininin yakalandığına işaret ediyordu.

Bunun yanında kongreye katılanların çeşitliğine bakıldığında Demokrasi İttifakı Bileşenleri olarak ifade edilen tüm çevrelerin kongreye katılmış olması, verilen desteği de gözler önüne sermesi HDP’nin sürekli düşmanlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde çok önemli bir tabloydu.

HDP kongresinde dikkatimi çeken bir durum ise bizim de kırmızı çizgimiz olan AKP ve MHP başta olmak üzere Cumhur İttifakı bileşenleri ve destekçilerinin davet edilmemiş olmasıydı. Bir diğer ayrıntı ise 6’lı masada yer alan İYİ Parti’nin davet edilmemesiydi.

Gelelim kongrede öne çıkan başlıklara. HDP özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair aday tartışmalarına kendilerince çözümü bulmuş gibi. HDP tarafından geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan ‘tutum belgesi’ çerçevesine uygun bir aday 6’lı masadan çıkarsa açıkça destek vereceklerini belirttiler. Ancak açık ve şeffaf bir şekilde adaylık süreci çalışmaları işletilmediğinde de kendi hakları olan adaylarını belirleyeceklerini ilan etmiş oldular.  

Demokratik Cumhuriyetin inşası

HDP kongresinde bir diğer önemli noktası ve KHK’lı Platformları Birliği’nin de üzerinde durduğu konu siyasi partilerin ötesine geçen toplumsal muhalefetin bütün katmanlarının içinde yer aldığı demokratik cumhuriyetin inşası konusuna yaptıkları vurguydu. Bu konu bizim de yabancısı olmadığımız; aksine savunduğumuz konulardan biri olması bakımından önemli bir durum tespitine de ortaya koydu. KHK’lı Platformları Birliği olarak bizler de farklıların bir arada yaşadığı bunun bir zenginlik olduğu bilincindeyiz ve bu bizim odak noktamızdır. Bu, demokratik cumhuriyettin de vazgeçilmezidir…

Sonuç olarak sürekli gözaltı, baskı ötekileştirmeyle karşı karşıya kalan HDP’nin bu kadar kitlesel ve coşkulu bir kongre yapmış olması demokratik siyaset açısından çok değerli bir olay. Bu ülkede herkes özgürce siyaset yapabilmelidir. HDP tüm baskılara rağmen bu iradeye sahip olduğunu ve asla boyun eğmeyeceğini ve pes etmeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu.

Münir KORKMAZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir