Cuma, Nisan 19, 2024
DÜNYA

Finlandiya’lı Bakan: Kimseyi İşkenceye Ölüme Göndermeyiz!

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye’nin talepleri (‘suçluların / teröristlerin’ iadesi) konusunda yaptığı açıklamada, “Muhtıra metninde yer alanların dışında başka hiçbir konuda anlaşma yok” dedi. 

Dışişleri Bakanı’na göre, “Finlandiya kimseyi ölüm cezasına ya da işkence görmeye” gönderme niyetinde değil.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerini, bu ülkeler “mutabık kalınan sözleri” yerine getirmedikçe onaylamayacağını söylemişti. 

Erdoğan, “Bu ülkelerin bilhassa terörle mücadele alanında meşru taleplerimize yönelik bağlayıcı taahhütlerde bulunmaları, somut ve net adımlar atmaları gerektiğini kendilerine ifade ettik.” demişti. 

Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için terörle mücadele kanunlarında değişiklik yapması gerektiğini de belirtmişti. 

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Yle’ye verdiği mülakatta, terörle mücadele yasasında herhangi bir değişiklik üzerinde anlaşmaya varılmadığını ve üçlü muhtıranın da herhangi bir değişiklik içermediğini söyledi.

“Üzerinde anlaşmaya varılan her şey kağıda döküldü.” diyen Bakan Haavisto, “Farklı görüşler dile getirilebilir, ancak muhtıra metninde yer alanlardan başka hiçbir şey üzerinde anlaşma olmadı.” şeklinde konuştu. 

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü muhtırada ‘iadenin kolaylaştırılması’ yer alsa da bunun ancak Avrupa suçluların iadesi anlaşmalarına uygun olarak gerçekleştirileceği belirtiliyor. 

Türkiye, belgenin imzalanmasından kısa süre sonra Finlandiya ve İsveç’ten ‘şüpheli teröristleri’ iade etmelerini istedi.

EURONEWS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir