Perşembe, Ocak 23, 2025
AÇIK GÖRÜŞ

Muhalefet krizinin sonu mu?

Ben yazıya başlıktaki soruya “keşke” diyerek başlayayım, ama asıl sizin cevabınız önemli.

İnsanların işsizlik ve yoksulluktan intiharın eşiğinde dolaştığı, borç krizinde boğulduğu, parasının pul olduğu, doktorunun mühendisinin ve en parlak gençlerinin ülkeden kaçtığı, ağzını açanın içeri tıkıldığı, laikliğin, hukuk ve adaletin esamesinin okunmadığı koşullarda yaşarken, oyları eriyor denen bir iktidarın hala yüzde 25-30’lar civarında desteği olduğu söylenebiliyorsa bir muhalefet krizi olduğu da kesin.

.

Türkiye’de “muhalefet krizi”ne dair yıllardır konuşulurken, zaman zaman bu krizin sona erdiğine dair işaretler de görüldü. Gezi’yi en başa yazalım tabii, ama bugünkü yazıda “Muhalefet krizinin sonu mu?” sorusunu sorduran en çarpıcı olayın Adalet Yürüyüşü olduğunu söyleyeyim.

En son Maltepe Mitingi üzerine de bu anlama gelecek olumlu şeyler söylendi. Eleştirilebilecek, eksik bulunabilecek yönleri olsa da, Kılıçdaroğlu’nun bir süredir geliştirdiği söylem ve eylemleri genelde olumlu bulduğumu not edeyim.

.

.

Muhalefeti iktidara taşıyacak yolun ilk adımında o korku iklimini dağıtmak, sonlandırmak var. Bunun nasıl olacağı da belli. Adalet Yürüyüşü’nde olduğu gibi, Maltepe Mitingi’nde olandan fazlasıyla, “Türkiye’yi zifiri karanlığa sürükleyenler”e karşı el ele, omuz omuza, meydanlarda olmak.

Korkunun yıkılıp cesaretin büyütüleceği yerler meydanlar ve sokaklardır. Orada insanların birbirlerini, birlikteliklerini hissetmeleridir.

Dün, miting üzerine yapılan kimi değerlendirmelerde; “Milletin Sesi mitingiyle moral bulan CHP, saha çalışmalarını artıracak. CHP, hafta sonu Van’da kampa girecek. Ardından milletvekilleri illere dağılacak, yurttaşla bir araya gelecek”, deniyordu.

Yeni mitingler, yeni mitinglerde daha geniş kitlelerle buluşmak, miting alanlarını birlik alanlarına dönüştürmek konusunda bir şey söylenmiş değil ama…

Şimdi kimsenin “ben” deme lüksünün olmadığı, kendimiz ve dar çevremiz için değil toplumun bütünü için, bir karınca topluluğu gibi birlikte ve dayanışma içinde yaşamamız gereken günlerdeyiz.

L.DOĞAN TILIÇ

YAZININ TAMAMINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ