Cuma, Mart 29, 2024
GÜNDEMHABERLER

Barış Akademisyenleri: OHAL Komisyonu Kaldırılmalı, KHK’lılar Hemen İade Edilmeli

 2016 yılında, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için 689 sayılı KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri, uğradıkları haksızlıklara tepki göstererek taleplerini sıraladı. 9 maddeden oluşan talepler arasında işe OHAL Komisyonu tamamen ortadan kaldırılması, KHK ile ihraç edilenlerin işlerine geri dönmesi ve devam eden haksızlıkların sonlandırılması yer aldı.

 Barış Akademisyenlerinden Fikret Uyar’ın okuduğu “Akademi biat etmez” başlıklı açıklama şöyle: 

“Bölgede uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasaklarında; ev, hastane ve okullar başta olmak üzere yaşam alanları tahrip olmuş, bireylerin temel ihtiyaçları karşılanamaz duruma gelmiş, yaralanma ve ölümlere neden olmuş, yakınlarının ölülerini defnedilememesi gibi dehşet dolu türlü olaylara şahit olunmuştur. Ne yazık ki; yaşanan dramların etkisinin kolay kolay geçmeyeceği, uzun yıllar boyunca insanların davranış ve ruh sağlığını olumsuz etkileyeceği hafızalarımızda bir kâbus gibi hatırlanacaktır. Yaşanan bu toplumsal travmaya, vicdanlı bilimsel yetkinliğe sahip bilim insanlarınınsessiz kalmaları düşünülemezdi.

Birçok üniversiteden 1128; devamında 2212’yi bulan akademisyenlerin imzaladığı 11 Ocak 2016 tarihli “Bu Suça Ortak Olmayacağız” barış bildirisiyle, “Müzakere koşullarının hazırlanması ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulması” istendi.

 Üniversitelerin olağanüstü hali OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan önce Barış İçin Akademisyenler bildirisiyle başladı. Yaşananlar tam anlamıyla bir “akademik kıyımdı”: Darbe girişimi ile bağlantısı olmadığı halde, OHAL KHK’ları ile binlerce çalışan; eğitim emekçisi yanında 500’e yakın  barış imzacısı sorgusuz-sualsiz, haksız bir şekilde akademiden uzaklaştırıldı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir