Salı, Aralık 10, 2024
GÜNDEM

Liderler Buluşmasında Neler konuşuldu?Neden 28 Şubat Tarihi Seçildi?

‘Liderler buluşması’ sonrası açıklanan metinde ‘Millet İttifakı’ ifadesinin kullanılmaması dikkat çekerken, ilkelerin konuşulduğu ve geçiş sürecini bir komisyonun yürüteceği öğrenildi.

Liderler buluşmasında neler konuşuldu, neden 28 Şubat tarihi seçildi?

Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması yürüten 6 muhalefet partisinin çalışmalarının tamamlanması sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle dün Ankara’da gerçekleşen ve altı partinin genel başkanını bir araya getiren “Liderler buluşması” yaklaşık 5.5 saat sürdü. Buluşma, çalışmaların tamamlanması sonrası Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni açıklama takvimini netleştirmesi açısından önem taşıyordu. “Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür” ifadeleriyle başlayan açıklamada mutabakat metninin 28 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu.

6 liderden ortak açıklama: Mutabakat metni 28 Şubat'ta açıklanacak

6 liderden ortak açıklama: Mutabakat metni 28 Şubat’ta açıklanacakLiderler zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada, ‘Öncelikli hedefimiz güçlendirilmiş parlamenter sistem. Mutabakat metni 28 Şubat’ta açıklanacak’ denildi.
NEDEN 28 ŞUBAT TARİHİ SEÇİLDİ?

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre açıklama takvimi için şubat ayı içinde bir tarih konuşuluyordu ancak liderlerin, Türkiye siyasi tarihi açısından özel önem taşıyan 28 Şubat’ta açıklanmasına karar verildiği öğrenildi. Bu tarih, ‘sürpriz’ olarak nitelendirildi.

GEÇİŞ SÜRECİNİ GENEL BAŞKAN YARDIMCILARININ OLDUĞU BİR KOMİSYON YÜRÜTECEK

5.5 saati bulan uzun çalışma yemeğinde üzerinde uzlaşılan konulardan biri de güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçme hedefi doğrultusunda “sürecin nasıl işleyeceğinin ve bu süreçte ülkenin nasıl yönetileceğinin yapıcı bir şekilde planlanması” kapsamında “geçiş sürecinin yol haritasının çalışılması” üzerinde mutabakata varılması oldu. Edinilen bilgiye göre seçim öncesi ve sonrasını kapsayan ‘geçiş süreci’ konusunda çalışma parlamenter sistem çalışmasında olduğu gibi her partiden genel başkan yardımcılarının yer alacağı bir komisyon aracılığıyla yürütülecek. Çalışma tamamlandıktan sonra ortaya çıkan metin, liderlerin olurunun ardından kamuoyu ile paylaşılacak.

Görüşmenin önemli başlıklarından biri de güncel ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirilmesi ve bu alanlarda seçim sonrası uygulanmaya başlanacak politikaların çalışılmasında uzlaşmaya varılması oldu. Bu kapsamda ortak belirlenecek konu başlıklarında düzenli aralıklarla çalışmalar yapılacak, komisyonlar kurulacak.

LİDERLER SEÇİM GÜVENLİĞİNİ DE KONUŞTU

Liderlerin buluşmasında ele alınan konu başlıklarından birinin de seçim güvenliği olduğu, bu konuda riskler ve partilerin çalışmalarının nasıl ortaklaştırılabileceği konusunun ele alındığı öğrenildi.

‘MİLLET İTTİFAKI’ İFADESİ KULLANILMADI, İLKELER KONUŞULDU

“Liderler Buluşması” sonrası açıklanan metinde Millet İttifakı ifadesinin kullanılmaması dikkat çekti. Genel başkanlar adına yapılan ortak açıklamada liderler kendilerini, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler” olarak tanıtırken görüşmede de ittifak konusunun sadece ilkeler düzeyinde ele alındığı, yapısal durumun ise üzerinde uzlaşılan çalışmalar tamamlandıktan sonra değerlendirileceği öğrenildi.

HABERİN KAYNAĞINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ