“Harekete Geçen Savcı Ertesi Gün Görevinden Alınır”
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yazıcı, Sedat Peker’in iddialarının vahim olduğunu söyleyerek “Harekete geçen savcı ertesi gün görevinden alınır” dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Yazıcı, Kanal 42’de yayınlanan Sümen6 programına konuk oldu. Yazıcı, Mücahit Enes Turbil ve Emre Özgül’ün sorularını cevaplandırdı. Anayasa Hukuku Profesörü Serap Yazıcı, Sedat Peker ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yazıcı, Peker’in iddialarının vahim olduğunu söyleyerek, “Savcılar, herhangi bir şekilde harekete geçse, bugünün Türkiye’sinde ertesi gün görevden alınır” dedi.
Yazıcı’nın konuşmasının ilgili bölümleri ise şöyle;
“Neden Sedat Peker’in açıklamaları bu kadar dikkat çekiyor? Çünkü Türkiye maalesef kapalı bir toplum. İzlenen politikalar hakkında vatandaşın gerçeği öğrenme imkânı mevcut değil. Medya üzerinde yoğun bir kontrol var. Farklı haber kaynaklarına vatandaşların serbestçe erişimi olmadığı için gerçekleri görebilme imkânı da mevcut değil. Haliyle Sedat Peker böyle enteresan açıklamalar yapınca vatandaş için ilgi odağı haline geldi. Hatta ben çeşitli çevrelerden biliyorum herkes Türkiye’de iktidar değişikliğinin Sedat Peker’in yapacağı açıklamalara bağlı olduğu gibi bir umuda yapıştı. Öylesine umutsuz bir atmosferde yaşıyor ki insanlar… Gerçekten dramatik bir durum. Oysa bu nasıl olmalıydı? Basın yayın organları aracılığıyla veya muhalefet partileri aracılığıyla kamuoyu bu bilgilere sahip olmalıydı.”
HAREKETE GEÇEN SAVCI ERTESİ GÜN GÖREVİNDEN ALINIR
“Bir savcı neden çıkamıyor dediniz. Çıkamaz efendim. Çünkü böyle bir savcı varsa ki mutlaka vardır, adalet cihazımızın içinde elbette hukukun üstünlüğüne inanan, vicdanlı, dürüst çok sayıda hakim, savcı vardır ama bunlar herhangi bir biçimde harekete geçecek olsalar, ertesi gün görevlerinden alınırlar. Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi; yasama, yürütme ve yargıyı tek bir kaynağa bağlamış olan bir sistem. Bir savcının harekete geçebilmesi için öncelikle yargının bağımsız olması lazım. Bağımsızlığın ön şartlarından biri de bir hakim veya savcının anayasanın ve kanunların kendisine yüklediği bir görevi yerine getirirken, özlük haklarını, çalışma şartlarını kaybedeceği gibi bir endişenin içine girmemesidir. Bugünkü Türkiye’de bir hakim veya savcı bunu yaptığı takdirde elbette ertesi gün görevinden alınacaktır, dolayısıyla bunu yapmasını bekleyemeyiz.”