Salı, Nisan 23, 2024
GÜNDEMHABERLERHUKUKİNSAN HAKLARI

Gergerlioğlu: ‘AYM Esastan Yaptığım Başvuruya Bir An Evvel bakmalı, Teslim Olmayacağım’

Sosyal medya hesabından barış çağrısının yer aldığı bir haberi retweet ettiği için hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iki yıl altı ay hapis cezası verilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yargıtay’ın onama kararı ve hemen ardından milletvekilliğinin düşürülmesinin akabinde cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gergerlioğlu hakkında “10 gün içerisinde teslim olması” yönünde çıkarılan tebligatın süresi perşembe günü doluyor.

“Adalet Nöbeti”ni sürdüren Gergerlioğlu, teslim olmayacağını söylüyor.

Gergerlioğlu “Anayasa Mahkemesi’ndeki esastan başvurunun sonucunu bekleyeceğiz. Bunun uzamaması gerekiyor. Bu milli iradeyi, demokrasiyi ilgilendiren bir konu” diyor.

Gergerlioğlu’nun anlatımları şöyle:

“Hakkımdaki tebligat bana pazartesi tebliğ edildi. 10 gün içerisinde teslim olmam gerekiyor. Teslim olmazsam yakalama kararı çıkarılacakmış. İlkesel olarak hiçbir zaman teslim olmadık. Bunu kamuya da deklare ettik. Teslim olmayacağım. Yakalama kararı çıkarsınlar. Evimdeyim. Bir yere gitmiyorum. Evimden gelip alabilirler. Perşembe gününe kadar biz direnişimizi gerçekleştireceğiz. Çarşamba günü bir basın toplantısı yaparak son sözlerimi söyleyeceğiz ve bekleyişe geçeceğiz. Sonuna kadar vekilliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Burada bir gasp var. Halkın desteğini görüyoruz. 

Anayasa Mahkemesi’nin sonucunu bekleyeceğiz. 31 Mart’ta bir ön inceleme yapılacak. Hem benim hem de partim için bir ön inceleme yapılacak. Ardından süreç devam edecek. Her halükarda biz duruşumu koruyoruz. Duruşumuzda değişiklik yok. 

3 Mart’ta esastan ceza davasına ilişkin bir başvuru yaptık. Hem de tedbir kararı istedik. Ama tedbir talebimizden çok umutlu değildik. Çünkü mevzuatta yaşam hakkı ihlaline ilişkin acil durumlarda bakılması gerektiği yönünde bir hüküm var. Bu da reddedildi. Bunu da Meclis Başkanı Mustafa Şentop kullanmaya çalıştı, ‘AYM başvurusu reddedildi’ gibi bir imaj oluşturmaya çalıştı.

Ama esasına ilişkin yaptığımız başvurunun sonucunu bekliyoruz. Bir de vekilliğimin düşürülmesinin iptaline ilişkin yaptığım başvuru var. Bunu inceleyecek Anayasa Mahkemesi. Bununla ilgili incelenebilir kararı çıkacak sanırım. Bizim beklentimiz esastan başvurunun incelenmesine ilişkin verilecek karar. Vekilliğinin düşürülmesine ilişkin başvurumuzun reddedilmesi yüksek. Çünkü ceza dosyamızla ilgili sonuç daha alınmış değil. Ama vekilliğin düşürülmesine ilişkin başvurumuz reddedilirse AİHM’e başvuracağız hemen. AYM’deki esastan başvurunun sonucunu bekleyeceğiz. Bunun uzamaması gerekiyor. Bu milli iradeyi, demokrasiyi ilgilendiren bir konu. Önemli bir hak gaspı var.

Benim dosyam Enis Berberoğlu dosyasından daha güçlü. Tek bir tweetle ilgili mesele olduğu için karar vermekte zorlanılmayacak. Ama siyasi baskılar nedeniyle geciktirmeler olabilir. Yine bu baskılarla AYM’den anayasayı çiğneyen bir karar çıkabilir. Ama beklentimiz hak ihlali kararı çıkması yönünde.”

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir