Eğitim Sen’den MEB’e Uyarı: Okullar, Önlemler Alınarak Açılmalı
Eğitim Sen: Salgının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirler alınmadı. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), yüz yüze eğitime ilişkin okulların önlemler alınarak açılması talebiyle, kaygı ve sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaşmak için basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıya, Genel Başkan Nejla Kurul ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Kurul, “Salgın koşullarında okulların ve üniversitelerin sağlıklı ve güvenli bir biçimde yüz yüze eğitime açılması ve eğitimin sürdürülmesi için tüm önlemlerin alınması gereklidir” dedi.
‘SINIF MEVCUTLARI DÜŞÜRÜLMELİ, EĞİTİMCİ SAYISI ARTTIRILMALI’
Toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir şekilde aşılanması gerektiğinin altını çizen Kurul, “Okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak, başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılmasıdır. Okul bileşenlerinin okulda önlem alma kapasitesini de geliştirerek, çocukların eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır. Eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıdır. Önlemlerin alınmasının ardından sağlıklı bir çalışma ve eğitim ortamında yüz yüze eğitime başlayabilmek, uzaktan öğretimin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerimizin temel isteğidir” şeklinde konuştu.
‘İKTİDAR, ÖNLEM ALMAKTA İSTEKSİZ KALDI’
Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın açık ve şeffaf veriler ile somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediğini dile getiren Kurul, “UNESCO verilerine göre, 14 Aralık 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 106’sında okullar tamamen açık, 43’ünde ise kısmen açık kalmışlardır. Başka bir kategoride 34 ülkede okullar ara tatilde, 27 ülkede ise okullar kapatılmıştır. Türkiye okulları kapalı olan ülkeler kategorisinin içinde yer almıştır. Kalabalık okullar, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, birleştirilmiş sınıflar, aşırı merkeziyetçi bir yapı, okul içinde demokratik olmayan işleyiş nedeniyle olağanüstü koşullarda önlem alma kapasitesi sınırlı kalmış okul koşulları giderek otoriterleşen ve gerekli önlemleri alma konusunda isteksiz siyasal iktidarın iradesi ile birleşince okullar neredeyse bir yıl boyunca kapalı kalmıştır” ifadelerini kullandı.
‘DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR UZAKTAN EĞİTİMİ DE ÇOK UZAKTAN İZLEDİLER’
Türkçe bilmeyen çocukların daha çok mağdur edildiğine değinen Eğitim Sen Başkanı Kurul, şunları aktardı:
“Özellikle sadece Kürtçe bilen çocuklar eğitime ulaşmada dezavantajlı kaldı. Bu dönemde okulların kapalı olduğu, milyonlarca öğrencinin ise uzaktan eğitime erişemediği tuhaf zamanlar yaşadık. Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi.”
KÖY OKULLARI AÇILDI AMA BU KEZ DE ULAŞIM SORUNU…
Açılan köy okullarında ulaşımda yaşanan sorunlara vurgu yapan Kurul, “Birçoğunda sözleşmeli öğretmenlerin görev yaptığı okullarda, okul içinde alınması gereken önlemler konusunda ısrarcı davranacak sözleşmeli öğretmenlerin işlerine son verilme olasılığı ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” dedi.
‘MEB, SALGININ ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMADI’
MEB’in salıgının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli önlemleri almadığının altını çizen Kurul, “2021 MEB bütçesi de Covid-19 salgını görmezden gelinerek hazırlanmıştır. Kulağa hoş gelen demeçler yerine salgın yönetiminde şeffaflığa odaklanması gereken MEB yöneticileri, genel geçer sözler söyleyerek kamuoyunu oyalama yolunu seçmiştir” ifadelerini kullandı.
‘ÖNLEMLER BİR AN ÖNCE ALINMALI’
MEB’in bir an önce tüm tedbirleri almasını isteyen Kurul, şunları söyledi:
“MEB’in sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye çağırıyor; aşı başta olmak üzere gereken tüm önlemlerin bir an önce alınmasını talep ediyoruz. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, salgında eğitim ve sağlık yönetimi süreçlerini gerek MEB düzeyinde gerekse okul, ilçe ve il düzeyinde izleyeceğiz. Sayıları milyonları bulan eğitim bileşenlerini, sahadan edindiğimiz verilerle bilgilendirmeye ve siyasal iktidarı uyarmaya devam edeceğiz. Kamusal, bilimsel, parasız, laik, cinsiyet eşitlikçi, demokratik, anadilinde eğitimi hep birlikte inşa edeceğiz.”