Cuma, Aralık 13, 2024
GÜNDEMHABERLERHUKUKİNSAN HAKLARI

Yargı Paketi Taslağını Değerlendiren KHK’lı Hukukçu Doç. Dr. Günal Kurşun, “Dostlar Alışverişte Görsün”

KHK TV

Ceza Hukukçusu Doç. Dr. Günal Kurşun, Ak Parti’nin Hukuk Reformu Paketi’nin dördüncü paketi olan İnsan Hakları’na Dair Eylem Planı’nın Taslağını, KHK TV’den Berna Kavaklı’ya değerlendirdi.

“DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN”

Günal Kurşun, ‘’Bizim de hasretle beklediğimiz bir paketti. Dilerim insanlar için gerçekten fayda sağlayacak, hakikaten reform oluşturacak eylem ya da işlemler yapılır. Ancak bunun kilometrelerce uzağında olduğunu görüyorum. Paketin içeriğine baktığımız zaman aslında ‘dostlar alışverişte görsün’ yaklaşımında olduğu görülüyor” dedi. Pakette bekçilere insan hakları eğitiminin dev reform olarak sunulduğunu ekleyen Hukukçu Kurşun ‘’Sanki Türkiye’nin insan hakları konusundaki ihtiyacı olan tek problemi bekçilere insan hakları eğitiminin verilmesiymiş de bunu gidermeye yönelik bir eylemde bulunulacakmış gibi bir algı oluşturulmuş” ifadelerini kullandı.

“İHTİYAÇ OLAN YARGI REFORMU BU DEĞİL”

Taslağın içerisinde kimsenin karşı çıkmayacağı, topluma faydalı, candan desteklenecek maddelerin de olduğunu; fakat ihtiyaç olan insan hakları reformu, yargı reformunun bu olmadığını, bugün binlerce insanın cezaevinde olduğunu, yapımı devam eden ve biten cezaevlerinin bulunduğunu ve bu cezaevlerine kimlerin gireceğini merak ettiğini söyledi.

“ÜLKEDE 300 BİN TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ VARSA BIRAKIP GİDİN”

İktidarın üç yüz bin üyeli “terör örgütünden” bahsettiğini belirten Hukuk Doçenti Günal Kurşun, ‘’Ülkede üç yüz bin üyeli bir terör örgütü varsa bence bırakıp gidin. “Terör örgütü” kavramını bu kadar geniş kullanan ve yardım yataklığı maksimum genişleten, “terör örgütü” propagandasının yapılmasını olabilecek en ileri noktalara teşmil eden bir hukuk düzenini düzeltmek yerine son derece palyatif çözümlerle uğraşmışlar’’ dedi.

GÖZALTINDA KAYIPLAR YAYGIN VE SİSTEMATİK BİR HALE GELDİ

AKP iktidarının toplum tabanının tümüne yayılacak bir yargı reformu yapsa da pratiğe koymayacağını söyleyen Doç. Dr. Kurşun, ‘’Türkiye’de gözaltında kayıplar yaygın ve sistematik bir hale geldi. Bunlar 90’lı yılların ilk yarısındaki karanlık günleri hatırlatıyor bize. Ülkenin ve hukuk sisteminin geldiği nokta adına çok üzülüyorum’’ dedi.

“AYM KARARLARINI TANIMAMAK ANAYASA İHLALİDİR”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Anayasa Mahkemesi’nin kararlara uyulmamasının hakimler açısından disiplin suçu olarak tanımlanmasını öngören açıklamasına ise Kurşun, şunları söyledi: ‘’Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymamak Türkiye’ye özgü bir ihlal çeşidi, bir fenomen olarak karşımıza çıkıyor. Hâkimin disiplin hukuku çerçevesinde şüphesiz bunun bir disiplin suçu olarak düzenlenmesi, AYM kararlarına uyması açısından olumlu bir etki yaratır. Ama ondan önce benim dikkat çekmek istediğim nokta şu, ‘ülkedeki en üst düzey yargı organının verdiği karar beni bağlamaz’ diyen bir hâkimin hukuk fakültesi diplomasından da şüphe etmek gerekir. AYM ve AİHM gibi yüksek mahkemelerin kararlarına uymamak aslında bir Anayasa ihlalidir. Hukuku siyasete alet etmemek gerekir. Kanun, Anayasa ne diyorsa bu çerçeveden ayrılmamak gerekir’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Dilerseniz programın tamamını buradan   ️ izleyebilirsiniz

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz