Cuma, Nisan 19, 2024
AÇIK GÖRÜŞKÜLTÜR

Hilafet Konuşmaları 3

Halil Köken

İSLAM DÜNYASININ SORUNLARI 2

Günümüzde İslam Dünyası denildiğin de genel de Birleşmiş Milletlere üye olan 57 devlet akla gelir. Bu devletler halkın çoğunluğu Müslüman olarak bilinen devletlerdir.

Bunun haricinde birde halkının belli bir kısmı veya çoğunluğu Müslüman olan ama millet olarak esir olan toplumlarda vardır. Bunu söylediğimizde Müslüman toplulukların aklına hemen Filistin gelir. Evet, Filistin bunlardan birisidir. Ama bu durumda olan sadece Filistin yoktur.  İslam ülkelerinin sadece Filistin’i hatırlamasının nedeni bu konunun çok prim yapmasının büyük rolünün etkisi küçümsenemez.

Artık kral çıplak denmesinin zamanı geldi diye düşünüyorum. Şu tartışma götürmez bir gerçek ki, İslam ülkelerinin yöneticilerinin hiçbirisinin böyle bir derdi yoktur. Bu yöneticiler ya devrin İbn-i Selülleridir. Ya da Truva atıdır. En basit tabirle yıllardır Arap Birliğinin, İslam Konferansı teşkilatı Filistin için ne yapmışlardır. Buna cevap herhalde Afganistan’da darbe yapan ve ülkeyi Moskova’ya teslim eden Afganistan Hava Kuvvetleri Generali General Abdülkadir’dir. Kendisi Afgan Milletindendir. Ama Hava Harp Okulu’nu okuduğu Moskova’da devşirilmiştir. Yani kendi Afgan ama beyni Rus olarak yetişmiş ve onların emellerine hizmet etmiştir.

Bir başka örnekte Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) lideri Yaser Arafat’ın ölümünden sonra bıraktığı servettir. Buraya baktığınız da Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki askeri bir hastanede tedavi gören Arafat’ın, vasiyetnamesinde, 4,2 – 6,5 milyar dolar (yaklaşık 6.3 – 9.7 katrilyon lira) arasında olduğu sanılan muazzam servetinin kontrolünü ailesine bıraktığı öne sürüldü.

En bilinen Filistin’de durum bu ise geri kalan ülkeleri siz hesap edin. Mesela adında İslam Ülkesi yazan ve kendisini İslam Dünyasının lideri olarak görülen İran’ın durumuna bakmak yeterlidir. Hemen her gün Amerika’ya ve İsrail’e tehditler savuran İran bu sözleri iç kamuoyuna yönelik bir gaz verme olayı olduğunu görürüz. Eğer İran ve Amerika birbirlerine bu kadar düşmansa 8 sene süren İran Irak savaşında Amerika niye İran’a niye silah versin?

Bugün İslam dünyasın da zulüm gören başka toplumlar da var fakat bunların getirisi olmadığı için gündeme getirilmiyor. Mesela Budistlerin zulmü altında yaşayan Myanmar Müslümanları. Bunlar için hangi İslam Devleti bir çaba gösteriyor. Bunu söylerken atımıza atlayalım gidelim. Mehter marşında dediği gibi “ ileri, ileri, haydi ileri. Alalım düşmandan eski yerleri” deyip fethedelim demiyorum. Uluslararası politika içerisinde mutlaka bir çözüm bulunur yeter ki, istensin.

Eğer burada gerçekten çözüm için samimi niyet varsa bunun bir yolu mutlaka bulunur. “Yardım ediyormuş görünme, yardım et görünme” sözü prensibince her türlü menfaatçilikten uzak bir şekilde uluslararası politika kanalları kullanılabilir. Yeter k,. İsteyelim.

(Not: Uygurları unutmuş değilim. Onu bir başka yazımızda ele almayı düşünüyorum)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir