Cuma, Mart 29, 2024
GÜNDEMHABERLERHUKUKİNSAN HAKLARISİYASET

‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret’ Davaları Avukatları Semirtti

‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla yurttaşlara açılan davalardan Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’e ödenen vekalet ücreti 38 milyon 980 bin TL’yi buldu. Özel’in, vekaletini dosyaya sunmamasına rağmen ücret aldığı da iddia edilirken CHP’li Başarır, “Yargının görevi Cumhurbaşkanı avukatlarını zengin etmek midir?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla genç, yaşlı, çocuk demeden on binlerce yurttaşa dava açılırken, bu davalardan ödenen vekalet ücreti dudak uçuklattı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’e bu davalardan ödenen vekalet ücreti 38 milyon 980 bin lirayı buldu. İstanbul’daki bir davada ise Özel’in vekaletini dosyaya sunmamasına rağmen ücret aldığı iddia edildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaret gerekçesiyle açtığı davalardan ödenen vekalet ücretini gündeme getirdi. Başarır, Erdoğan’ın kendisine hakaret eden bir yurttaş hakkında İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açtığını, davada yurttaşa 11 ay 20 gün hapis cezası verildiğini ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını söyledi. Sanık avukatının dosyada dikkat çekici bir detay yakaladığını belirten Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Özel dosyaya vekaletini sunmadığını, sanık avukatının iddiasına göre Özel’e 4 bin 80 lira vekalet ücreti ödendiğini duyurdu.

Toplam 63 bin 41 kişiye soruşturma

CHP’li Başarır konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Başarır önergesinde, avukat Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dosyalarından aldığı parayla ilgili de ortalama bir hesap yaparak şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde toplam 63 bin 41 kişiye soruşturma açıldı. Açılan bu soruşturmalardan 9 bin 554 kişi mahkûm oldu. Bugün bir davada avukatlara ödenen vekâlet ücreti 4 bin 80 lira. Basit bir matematik hesabıyla toplam 38 milyon 980 bin 320 lira vekâlet ücreti eder. Yargının görevi Cumhurbaşkanı avukatlarını zengin etmek midir? Dosyada vekâletnamesi olmayan avukata vekâlet ücreti mi ödenir?”

264 çocuk hâkim karşısında

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2014 yılında başlayan ilk Cumhurbaşkanlığı döneminde TCK’nin 299’uncu maddesi gereğince yargılanan yurttaş sayısı önceki yıllara oranla sürekli arttı. 2018 yılının sonunda sanık sayısı 17 bin 406’ya fırladı. 2018 yılında 5 bin 233 kişi yargılanırken 2019 yılında bu sayı iki katından daha fazla artışla 12 bin 298 oldu. Böylelikle Cumhurbaşkanlığı döneminde Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılananların sayısı 29 bin 704’e, hakkında soruşturma açılanların sayısı ise 36 bin 66 kişi oldu.

Öte yandan 264 çocuğun Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla hâkim karşısına çıkarıldığını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Çocuk bürolarında ifadeleri alınıyor, yargılanıyorlar ve bu çocuklardan şu ana kadar 7 tanesine de hüküm vermişler” demişti.

***

Bu sene olmadı o zaman seneye!

Ankara Gölbaşı Şehir Geçişi Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 2021 yılı milletimize söz verdiğimiz gibi demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır” dedi. Erdoğan ayrıca, “Ne Avrupa ile ne Amerika ile ne Rusya ile ne Çin ile ne de bölgemizdeki diğer ülkelerle özel bir sıkıntımız, çözülemeyecek bir sorunumuz bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir