Cuma, Nisan 19, 2024
GÜNDEMHABERLER

İzmir Depremi, Olası İstanbul Depremini Tetikler Mi?

İzmir Seferihisar’da meydana gelen, AFAD’ın verilerine göre, 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası birçok bina yıkılırken, 25 kişi hayatını kaybetti, 804 kişi de yaralandı.

Tüm gözler İzmir’de yaşanan depreme çevrilmişken, akıllarda olan soru ise “İzmir Deprimi olası büyük İstanbul depremini tetikler mi?…”

Milliyet’in haberine göre, bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Okan Tüysüz’den “İzmir depremi olası büyük İstanbul depremini tetikler mi?” sorusuna da yanıt geldi.

Depremin büyüklüğü nedeniyle diğer şehirleri etkilemesinin normal olduğunu belirten Tüysüz, “Ege bölgesi daima bu tür depremlerin beklendiği bir yer. İstanbul’daki fayı etkilemesi söz konusu değil, kendi başına bir depremdir. 1955 yılında meydana gelen Söke-Balat depremi ile çok benzer özellikleri vardır. Yer olarak da benzerdir” ifadelerini kullandı.

İTÜ Deprem Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Beyza Taşkın ise, ” Seferihisar’a 23.5 kilometre açıkta olmuş bir deprem. Merkez üssü 395 kilometre uzakta olan bir deprem. İstanbul’da yumuşak zeminde bulunan yerler hissedebilir. Çok beklediğimiz bir yer değil. Bu tekil bir depremdir diye değerlendiriyorum” dedi. 

Prof. Dr. Namık Çağatay (İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi): 

“Ege’de irili, ufaklı faylar var. Bu depremde Seferihisar’dan denize de uzanan bir deprem. Bayağı sarsıntı oluşturdu. Ben de Çeşme’deyim. Bütün buradaki faylar aktif faylar. Her aktif fay üzerinde beklediğimiz deprem olacaktır. Deniz tabanında çökme olduğu için üstteki su sütunu harekete geçiyor. Deniz tabanında bir topoğrafya kaymasına neden oluyor. Dolayısıyla Seferihisar Körfezi’nde küçük bir tsunami oluşuyor. Ege’de en fazla 7’lik depremler meydana gelebilir. Daha da üstü oluşamaz.”

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (Deprem Uzmanı): 

“Ege bölgesinde deprem riskli üç körfez var. Foça-Midilli, Kuşadası ve Bodrum körfezleri dediğimiz bölgelerin ikisinde daha önce deprem yaşanmıştı. Foça depreminin ardından, Bodrum depremi yaşanmıştı. Kuşadası açıklarında meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem kırılması beklenen bir faydı. 50 kilometre fay hattında meydana gelen sarsıntının büyüklüğü 7.5 olsa da İzmir kent merkezine doğru bu şiddet azalarak gelmektedir. Samos ve İkaria adasının arasındaki fay hattı kuzeyden güneye doğru kırılması ile bu deprem meydana geldi. Aynı bölgede 6.5 ve üzeri daha büyük bir deprem olmaz, ancak artçı sarsıntılar olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir