Cuma, Nisan 19, 2024
GÜNDEMHABERLERSAĞLIK

Korona Günlüğü (31 EKİM 2020)

  • İzmir Seferihisar’da deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 6.6, Kandilli 6.9 olarak açıkladı. Çevre illerde de şiddetli sarsıntıya yol açan deprem İstanbul’da hissedildi. AFAD depremde ölü sayısının 24’e yaralı sayısının 804’e yükseldiğini duyurdu. 17 binadan 8’inde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı açıklandı.
  • İzmir’deki depremde, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel’in eşi ve iki çocuğunun enkaz altında kalarak hayatlarını kaybetti.
  • Deprem Seferihisar’da olmasına karşın yıkımın 70 km. uzaklıktaki Bayraklı ve Manavkuyu’da yaşanması çarpık kentleşmeyi ve imar politikalarını/imar affını gündemleştirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar’a göre, kentteki birçok bina deprem yönetmeliğine uygun değil. Ayatar, şöyle konuştu: “İzmir’in Yeşildere semtindeyim ve sağımdaki, solumdaki binalara bakıyorum. ‘Binalar, deprem yönetmeliğine uygun mu? Mühendislik hizmeti almış mı?’ diye bakıyorum. Binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve mühendislik hizmeti almadığı çok açık. Hasar gören binalar arasında imar affından faydalanan binalar var mı? İmar affından faydalanan binaların durumu ne olduğunu henüz bilmiyoruz. İzmir’deki yapı stoku konusunda ne durumda olduğumuzu da bilmiyoruz. Bina envanteri çıkarılması için yıllardır ısrar ediyoruz ve mutlaka yapı envanteri çıkarılmalı.”
  • Pandemi büyümeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 50 milyona doğru adım adım yaklaşıyor.  Yeni vaka sayısı rekor üstüne rekor kırıyor. Son 24 saatte 573 bin 616 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 45.9 milyona yaklaştı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da yükseliyor, günlük ölüm sayısı 7 bin 490 kişi oldu. Toplam can kaybı 1.2 milyona yaklaştı.
  • Avrupa ve Kuzey Amerika (özellikle ABD) yeni vaka sayısında ciddi artış görülüyor. ABD yeni vaka sayısı 101 bin 461’e yükseldi. Avrupa kıtasında ise 300 bin civarında bildirim yapıldı. Binin üzerinde bildirim yapan ülke sayısı 53’e çıktı.
  • Yirmi binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 9’a çıktı. Bunlar ABD (101.5 bin), Hindistan (49.2 bin), Fransa (48.1 bin), İtalya (31.1 bin), İspanya (25.6 bin), İngiltere (24.4 bin), Belçika (23.9 bin) Brezilya (23.1 bin), ve Polanya (21.6 bin). Bu ülkeleri Almanya (19.4 bin), Rusya (18.3 bin), Çekya (13.6 bin), Arjantin (13.4 bin), Hollanda (11.1 bin) ve Kolombiya (10 bin) izliyor.
  • Küresel düzeyde aktif vaka sayısı 11.5 milyona yaklaştı.
  • Türkiye’de salgın tırmanmaya devam ediyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,322 kişiye, can kaybı 78 kişiye yükseldi. Artık aktif vaka sayısı 40 binin üzerinde! Aktif hasta sayısı 40 bin 512’ye ve ağır hastaların sayısı 1,966’ya yükseldi. Test sayısı 136 bin 525’e yükseldi. Hala hedeflenen 200 bin testin oldukça gerisindeyiz.
  • Salgınla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli hizmetlerinin gerçekleşebilmesi için Toplum Yararına Program’a (TYP) istisna getirildi. TYP’nin kapsamı olağan süreçlerde herhangi bir meslek grubuna yönelik düzenlenmiyor. Ancak değişklikle meslek grubu olan şoförler geçici olarak TYP kapsamına alındı. 
  • Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar, koronavirüs sürecinde hız kazandı. Pandemi döneminde filyasyon ekipleri de saldırılara maruz kalırken bu saldırılara yönelik soruşturmaların yıllardır sürdüğü ortaya çıktı: 5 yılda 23 bin sağlıkçıya saldırı
  • Meme ve Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Gürhan Sakman, gerek olmadan çekilen tomografinin aşırı radyasyon nedeniyle risk taşıdığını söyledi. Sakman, “Coronavirus hastası olmadığınızı kanıtlamak adına gereksiz tomografi çektirip, meme ve tiroit kanseri riskinizi artırmayın” uyarısında bulundu.
  • Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Covid-19 salgınının ikinci dalgasına karşı açıkladığı yeni ve kapsamlı tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu, Le Maire “Tedbirler, tüm şirketler için şiddetli bir darbe. Özellikle yarından itibaren kapatılması gereken 200 bin işletmeden bahsediyorum” ifadelerini kullandı.
  • Sağlık Bakanlığı, yurt dışına çıkışlarda gerekli olan PCR testlerini pozitiften negatife çeviren şebeke iddiaları hakkında açıklama yaptı. Bu işlemi yapan hastanenin kendilerince yetkilendirilmediğini açıklayan Bakanlık, yasal işlem başlatıldığını bildirdi.
  • Almanya’da son 24 saatte 18 bin 681 Corona virüsü vakası tespit edildi. Robert Koch Enstitüsü, bu sayıyla birlikte toplam vaka sayısının 499 bin 694’e yükseldiğini açıkladı.
  • Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacıların hiçbir belirti göstermeyen Covid-19 hastalarının yapay zekâ tarafından yakalanabilecekleri ortaya çıktı. Yakın zamanda IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology’de yayınlanan bir makalede, asemptomatik insanların sağlıklı bireylerden farklı öksürük ses ve biçimlerine  sahip olduğu, ancak bunun insan kulağı tarafından ayırt edilemediği ortaya konuldu. Araştırmacılar, modeli on binlerce öksürük örneğinin yanı sıra sözlü konuşmalar üzerinde eğitti. Ardından, eğitilen yapay zekânın, Covid-19 olduğu doğrulanan kişilerin yüzde 98,5’ini, semptomları olmayan ancak virüs için pozitif test edilen asemptomatiklerin ise yüzde 100’ünü doğru bir şekilde tahmin ettiği belirtildi.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Bakan Koca’nın son açıklamasında İstanbul için birtakım kamusal önlemler açıklanacağını beklediğini ama göremediğini ifade ederek, “Kimse evinden çıkmasın, maskeye hijyene dikkat edelim’ dışında bir şey duymadım. Bunların yetmediği salgındaki artıştan görülüyor. İnsanlar dikkat etmeli tabii. Ama hiçbir kamusal önlem alınmıyor. Bir salgın politikası bireylerin iyi niyeti veya inisiyatifine bırakılamaz” dedi. Bulaş hızını düşürecek kamusal önlemler için dünyadaki verilerin ortada olduğunu anlatan Elbek “Kapalı alanda kişi sınırlaması, AVM gibi büyük işyerlerine ilişkin önlemler ve seyahat kısıtlamaları salgının bulaş hızını yüzde 30-40’lara kadar düşürüyor” dedi. İstanbul’un kamu hastane sayısı bakımından da ülke genelinden kötü durumda olduğu bilgisini veren Elbek “Bu yüzden vaka ve temaslılarına ulaşma da ülke genelinden daha geride” dedi. İstanbul’dan çalışanların yüzde 92’sinin özel sektörde olduğunu ve devletin işverenlere sadece ‘Lütfen, rica ediyoruz, önlem alın’ demesinin çalışanları işverenin inisiyatifine bırakmak anlamına geldiğini söyleyen Elbek, “Ayrıca önümüzde kış ve grip mevsimi var. Gerekli önlemler alınmazsa daha ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz” uyarısında bulundu.
  • Sağlıkçılardan genelge tepkisi: Sorumluluğu halka, cezayı sağlıkçıya kesemezsiniz. Sağlık emekçileri izin ve emeklilik haklarının gasbedilmesine karşı pek çok ilde yaptıkları açıklama ile yetkililere seslendi, “Dinlenme yaşam hakkımız, yaşatmak için yaşamak istiyoruz” dedi.
  • Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde tarlada çalışan işçilerin üzerine yıldırım düşmesi sonucu 4 kadın öldü, 3 kişi de yaralandı.
  • Deprembilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan katıldığı bir televizyon programında İzmir depremini yorumlarken, “Depremde yoksullar ölür, zenginler ölmez. Hiçbir ünlünün, hiçbir zengin bir kişinin enkaz altından çıkarıldığını duymadınız, duymayacaksınız. Ana sorun yoksulluktur” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir