Cumartesi, Nisan 20, 2024
ÇEVREGÜNDEMHABERLER

Hatay’da Yanan Bölgede Krom Projesi Yapılacak

Hatay’da dün başlayan yangın etkisini göstermeye devam ediyor. Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan ve İskenderun ile Arsuz ilçelerine yayılan yangına müdahaleler sürüyor.

Yangın kontrol altına alınmaya çalışılırken yangının çıktığı bölgede maden projesi yapılacağı öğrenildi.

Birgün’ün haberine göre, Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü köylere bir mektup göndererek 12 Ekim’de Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesi’nde projeyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan, Hatay Valiliği adına gönderilen resmi yazıda bölgede krom madeni projesinin uygulanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak resmi yazıda, “Hatay ili Arsuz ilçesinde Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan Krom Ocağı projesi hakkında ÇED Yönetmeliğinde yer alan ÇED Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliği gereğince ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır” denildi.

HDP Parti Meclisi PM ve Çevre Komisyonu Üyesi Bestami Çorapçı da MAPEG tarafından Hatay’ın beş ilçesindeki dokuz noktaya maden arama ihalesi yapılacağını ve yangınların maden arama çalışmalarıyla ilişkili olabileceğini söyledi. Çorapçı köylülere çocuklarının madende çalışacağı vadinde bulunulduğu için kimsenin karşı çıkmadığını da belirtti.

Mimar Ercüment Kimyon ise yangının kentleşme adı altında ormanlık arazilerin yapılaşmaya açılmasından kaynaklı olduğunu idda etti.

Hatay Valiliği yangınla ilgili sabotaj ihtimalinin değerlendirildiğini ve gözaltılar olduğunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, “Hatay’daki orman yangını 300-400 hektarlık bir alanı kapsıyor. Yangında, 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşımız etkilendi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir