Cuma, Nisan 19, 2024
AÇIK GÖRÜŞ

12 Eylül Bugün de İktidarda!

12 Eylül 1980’de ülkemiz, tarihinin en büyük, en kanlı, askeri darbesiyle sarsılmıştı. Yönetime el koyan askerler, sivil siyasetin bütün kurumlarını, başta meclis olmak üzere, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini ve siyasi partileri kapatarak, hukuk dışı her türlü eyleme imza attı.

Binlerce insan gözaltına alınarak, tutuklanarak işkenceden geçirildi ve hukuksuz olarak sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. Bu hukuksuz yargılamalar sonucunda, onlarca insan idam edilerek, binlerce insan uzun yıllar kötü koşullarda işkenceye tabi tutularak cezaevlerine kapatıldı.

Bu ülkenin yetiştirmiş olduğu önemli sayıda akademisyen, öğretmen ve değişik mesleklerden binlerce insan da görevlerinden el çektirildi, kamudan tasfiye edildi.

12 Eylül askeri darbe sürecinde inşa edilen rejim ve darbe anayasası ile tüm demokratik kazanımlar bir çırpıda ortadan kaldırıldı. Korku, baskı ve zulüm hükümdar oldu.

40 yıldır ne değişti?

12 Eylül koşullarında yaşamış olduğumuz hukuk tanımaz uygulamaları aratmaz işlerin, AKP eliyle yapılmakta olduğu bir dönemden geçiyoruz

Binlerce insan, hakkında mahkeme kararı olmaksızın KHK’lar ile kamudan ihraç edildi, halkın oylarıyla seçilmiş belediye başkanları görevden alındı, yerlerine kayyum atanarak halkın iradesi yok sayıldı.

Askeri darbe dönemlerinde olabilecek ne varsa hepsi eksiksiz ve pervasız bir şekilde tek adam rejimi döneminde de yapılmaya devam ediyor.

Biz, bütün bu tabloyu 40 yıl önce de yaşamıştık ve hala yaşıyoruz. Ne 12 Eylül’ün yarattığı mağduriyetler giderildi ne de OHAL dönemi ve sonrasında yaşatılan mağduriyetlere bir son verildi.

Yeşil Sol Parti olarak; bu anlayışın yerine eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojik ve demokratik bir rejim inşa edilmeden, 12 Eylül ile hesaplaşmanın yapılamayacağını biliyor ve mücadeleye devam ediyoruz.

12 Eylül 2020
Eylem Tuncaelli – Sinan Tutal
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir