Çarşamba, Nisan 24, 2024
GÜNDEMHABERLER

Antalya Büyükşehir Belediyesinde Mobing İddiaları ve Kaybedilen Bir Yaşam: Alev Aslangiray

Berna Kavaklı

Alev Aslangiray; iddiaya göre Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Yaygın Eğitim Şube Müdürü olarak çalışırken Mart 2019 Yerel Seçimlerinden sonra hakkında dedikoduya dayanan haberler yapıldı. “Görülen lüzum üzerinde” denilerek görev tanımı olmaksızın ikametine 3 saat mesafedeki Gazipaşa ilçesine sürüldü. 2 Ocak 2020 tarihinde kadro karşılığı olan sözleşmesi yenilenmedi ve belediyedeki görevine son verildi. 6 Mart 2020 tarihinde aort damarının yırtılmasına bağlı olarak hayatını kaybetti.

Alev’in ailesi kızlarının kaybını; yaşadığı stresli ve onur kırıcı sürece bağlarken, Alev’in kamuoyu nezdinde itibarını zedeleyenlerin hesap vermesini istiyor.

Aslangiray Ne Yaşanmıştı?

Ülkemizde;  belediyelerde yönetimin farklı bir partiye geçmesi sonrası mevcut personelin işten çıkarılması, mobbinge uğraması, yeni yönetimin personelin liyakatine  bakmadan kadrolaşmaya yönelmesi vaka-ı adiyeden sayılıyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu olan ve Akdeniz Üniversitesi’nde işletme doktorası yapan 39 yaşındaki Alev Aslangiray, seçimler sonrasında yerel yönetimin değişmesiyle işine son verilenlerden sadece bir tanesi. 6 Mart 2020’de yaşamını yitiren Aslangiray, aslında hedefi üniversitede akademik çalışma yapmak olan, fakat akademik çalışmaların bile siyasallaştığı günümüzde, akademiye girme konusundaki her türlü çabası sonuçsuz kalan bir kadın.

Mobinge Dayanamadı

Alev, ailesinin iddiasına göre; 2008-2011 yıllarında Akdeniz Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken, 2009 yılında yapılan yerel seçim neticesinde belediyenin CHP’ye geçmesi ile birlikte yeni gelen yönetimin mobbing ve baskısına dayanamayarak istifa etti. Henüz bitmemiş olan yüksek lisansını tamamlayıp, işletme bölümünde doktoraya başladı. Doktora yaptığı süreçte yarı zamanlı çalışma imkânı bulamadığı için bu 4 yıllık dönemi işsiz olarak geçirdi. 

Antalya’da AKP’nin kazandığı 2014 Yılı Mart ayında yapılan yerel seçimlerden sonra Alev’e Büyükşehir Belediyesi’nden iş teklifi geldi. 16 Eylül 2014 tarihinde belediyede yeni kurulan ve kendi uzmanlık alanı olan (yüksek lisans ve doktorada bu alanda çalışmıştı) ölçme değerlendirme biriminde kadro karşılığı sözleşmeli memur olarak çalışmaya başladı.

Yaklaşık iki yıl sonra kendisinden önce iki müdürün değiştiği Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’nde vekâleten müdürlük görevine başladı. Bu görevi yürütürken kendi sorumluluk alanında bulunan Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (ASMEK) ile ilgili Yaygın Eğitim Merkezlerinde Kursiyer Beklentisi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi (ASMEK) Örneği isimli bilimsel makaleyi yayınladı.

Gazipaşa’ya Sürgün

İddiaya göre Mart 2019’da  yapılan yerel seçimler sonucunda Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’den CHP’ye geçmesiyle Alev Aslangiray, 2019 Ağustos ayı’nın başında herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin “görülen lüzum üzerine” ibaresiyle Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü vekilliğinden alınıp ikametine 3 saat mesafedeki Gazipaşa’ya Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü’ne bağlı ASMEK birimine görev tanımı olmaksızın görevlendirildi. Bir yandan ailesi, diğer taraftan da Alev, bu süre zarfında kendini yeni yönetime anlatabileceğini düşünerek içeride bulunan izinlerini kullanıp Gazipaşa’ya gitmeyi bir süre erteledi ve süreç içerisinde yönetimle görüşebilmek için yoğun bir çaba harcadı.

Sözleşmesi Yenilenmedi

Alev Aslangiray, İddiaya göre Ekim 2019’un başında Gazipaşa’ya gidip, daha önce kendi sorumluluğunda olan birimde görev tanımı olmaksızın çalışmaya başladı. Bu süreçte Gazipaşa’da ev kiralayıp, hafta sonları Antalya’ya gelerek çalışmasını sürdürdü. 2020 Ocak ayı başında “hizmetine ihtiyaç kalmadığı” ibaresiyle sözleşmesi yenilenmeyerek Alev’in görevine son verildi. Bu süreçte Gazipaşa’dan ayrılıp Antalya’ya dönen Alev yaşadığı durumla ilgili hukuki girişimleri başlattı. 

‘Yerel Gazetelerdeki Yazılarla Hedefe Konuldu’

Aslangiray ailesinin iddialarına göre; Alev’in yaşadığı olumsuz sürece, yerelde yayın yapan bazı  gazete ve internet sitesinde çıkan köşe yazılarının katkısı büyük oldu.

Alev Aslangiray’ın ablası Eylem Aslangiray Candemir, yapılan bu haberlere ilişkin ‘’Kardeşim yapılan asılsız ve maksatlı haberlerle, yazılarla hedefe konuldu. Bu gazete yazıları yüzünden aylarca üzüntü yaşadı, onuru kırıldı. Onların yazdıklarını, hakkında gazete haberi var diye kardeşimin önüne koydular. Ne üzücü ki yapılan asılsız haberlere ilişkin kardeşimin mahkemeye yaptığı başvuru, öldüğü gün sonuca ulaştı. Haberler yayından kaldırıldı. Mahkeme kararı olmasına rağmen asılsız haberleri daha  sonra tekrar erişime açıldı.

Aort Anevrizması Sebebiyle Hayatını Kaybetti

İşten çıkarılma sonrası yoğun bir şekilde iş arama çabasına giren Alev 4 Mart 2020 tarihinde 23 tansiyonla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatırıldı. Ailesinin aktardığına göre, hiçbir sağlık problemi olmayan ve tansiyon hikâyesi bulunmayan Alev,  aynı gece aort yırtılması teşhisiyle acil ameliyata alındı ve 6 Mart 2020’de ise hayatını kaybetti. Ailenin doktorlarla yaptığı görüşmelerde rahatsızlığın ani tansiyondan kaynaklandığı ve tansiyonun ise aşırı stres ve üzülme kaynaklı olabileceği aktarıldı.

Aile Ne İstiyor?

Yaşanan süreçle ilgili, her ne kadar hukuki süreç devam etse de, aile;

– Sorumluların, belediye-parti yetkilileri ve gazete meslek örgütlerince hakettikleri karşılığı bulmalarını,

-Aileden kamuya açık bir şekilde özür dilenerek, toplum önünde rencide edilen Alev’in itibarının iade edilmesini,

– Ve bu tür olayların başkalarının da başına gelmemesi için kamuoyu desteği istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir