Cuma, Nisan 26, 2024
SAĞLIK

COVİD-19 Riski Sigara İçen Gençlerde 7 Kat, Elektronik Sigara İçenlerde ise 5 Kat Daha Yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, sigara içen gençler COVID-19 enfeksiyonu riski ile daha yüksek oranda karşı karşıyadır.

11 Ağustos’ta Journal of Adolescent Health’de yayınlanan bulgu , ABD’deki milletvekillerini ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) koronavirüs krizi sona erene kadar tüm elektronik sigaraların piyasadan temizlemesini istemeye sevk etti.

Çalışmanın kıdemli görevlisi, çıkan rakamlar için “Bunlar gerçekten çok yüksek rakamlar. İnsanların e-sigaraların güvenli olmadığını gerçekten anlamalarını istiyorum. Sadece zararsız, aromalı değil. Bu ürünlerle ilişkili gerçek, önemli, ciddi zararlar var” dedi. 

Çalışma, doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olup olmadığını anlamak için tasarlanmadı, ancak Halpern-Felsher, bir sigara içen veya sigara içen kişinin COVID-19 enfeksiyonuna daha duyarlı olabileceği bir dizi makul biyolojik neden olduğunu söyledi.

Halpern-Felsher, e-sigaraların akciğerleri ve bağışıklık sistemini etkileyebileceğinin bilindiğini söyledi . Artı, COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin hücrelere girmeye dayandığı bir yol var ve e-sigaralar bu yolu daha kullanılabilir hale getirebilir.

Daha olası olasılığın, gençlerin e-sigaraları paylaşması olduğunu belirtti. Bir gencin enfekte olması durumunda, cihazı kullanan diğer kişi virüs partiküllerini akciğerlerinin derinliklerine çekebilir. Ekshale edilen buhar da virüsü içerebilir ve potansiyel olarak yakındaki insanları enfekte edebilir.

Son araştırmayı, o ülkede sigara içenlerin daha ciddi enfeksiyonlara sahip olduğunu ve daha sık hastaneye kaldırıldığını tespit eden bir Çin çalışmasını takip etti. Gençler ve genç yetişkinler yeni koronavirüsten daha az etkilenmiş görünürken, araştırmacılar ABD’li gençler arasında popüler olan e-sigaraların COVID-19 enfeksiyon oranlarını artırıp artırmayacağını merak ettiler.

Daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar çevrimiçi bir anket yaptı. 4.300’den fazla ABD’li genç ve genç yetişkin (13 ila 24 yaş arası) anketi Mayıs ayı başlarında tamamladı. Yarısı e-sigara kullandıklarını söyledi.

Sigara içen ve elektronik sigara içenlerin , hiç sigara içmeyenlere göre öksürük , ateş, yorgunluk ve nefes darlığı gibi COVID-19 semptomlarına sahip olma olasılığı beş kat daha yüksekti . Hem e-sigara hem de tütün sigarası kullanan gençlerin, kullanmayan akranlarına göre COVID-19 için test edilme olasılığı dokuz kat daha fazlaydı. Çalışma, yeni sonuçların COVID-19 için test edilme olasılığının yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir