Çarşamba, Nisan 17, 2024
AÇIK GÖRÜŞ

Onu Bunu Boşver, İşsiz Sayısına Bak

Veysi Dündar

İktidar gündemi meşgul etmekle çok mahir…
Ayasofya ile gündem bayağı meşgul edildi.
İşsiz insan sayısı, çalışan insan sayısını aştı. 22.8 milyona ulaşan işsizlik ordusu, 20.5 milyonluk çalışan sayısını geçti. Ülkemizde artık çalışanlardan çok işsiz var.
Öte yandan Çoklu Baro meclisten geçti. Günün son bombası ise, Katar Emirinin annesinin aldığı arazinin turizme açıldığı, daha şimdiden değerinin beş katına yükseldiği haberi ajanslara düştü.

İktidar; ülkenin açlık, yoksulluk ve işsizlik sorunlarının üzerini örtmeye çalışıyor. Gündemi meşgul edecek farklı manşet üretmede üzerlerine yok. Pandemi hem insanı hem ekonomiyi öldürüyor. Dünyada ekonomik sıkıntı var. Fakat iktidar bu sıkıntıları aşmak ve iş üretmek yerine, gündemi oldu bittilerle kotarmanın derdinde. Sonbahar itibariyle, işsiz sayısı daha da artacak, görünen o.
Cumhur İttifakı makyavel hamlelerle, iktidarda kalmasına yarayacak her şeyi utanmadan yapıyor.

KONDA’nın geçtiğimiz ay açıkladığı raporda;
-Her 100 kişiden 47’si işini kaybederse geçinemeyecek düzeydedir.
-Her 100 kişiden 29’u borçlanıp, yardımlarla karnını doyuruyor.
-Her 100 kişinin % 55’inin gelecek kaygısı var.” diye açıklama yapmıştı.

Bir aylık erzak ya da geçimini temin edecek paraları olmayan binler var ve günbegün bunların sayısı artıyor.
Fransa’nın bile “yüzde 11 küçülme bekliyoruz” beyanı ortada iken, OECD’nin “Türkiye yüzde 4.8 daralma yaşayacak.” açıklaması gün gibi aşikar iken, Moodys ise bizim için yüzde 5 küçülme tahmininde bulunurken,
Bakan Berat Albayrak’ın “bu yılı büyümeyi ile kapatacağız” demesini çok afaki buluyorum.

Kamuda istihdamı bekirli bir oranda artırmak mümkün. Fakat özel sektördeki erimenin önüne geçmek ve işsiz sayasının artmasına engel olmak için, iş sahası açmak şart.

Borca dayalı para ekonomisi uyguluyoruz. Kasa tamtakır. Köprü hastane vb yatırımları borçla yapıyoruz. Böylece büyümüş görünüyoruz.
AKP dönemine ait bir borçtan dolayı, İBB’nin 565 milyon lirasını haciz kondu malumunuz. Bizi bekleyen daha büyük bir girdap var, Şehir Hastaneleri… Maliyeti 11.2 milyar dolar iken, 95 milyar dolara anlaşma yapılmıştı. Bu tutardaki bir hacizi düşünmek bile aklı lâl etmeye kafi gelir.

Berat Albayrak’ın ekonominin başına geçtiği günden bugüne kadar bütçeden faiz lobilerine tam 35 milyar dolara yakın para ödendiği açıklanmıştı. Faiz lobisi ise zenginleşmeye devam ediyor.

Millet, aç, perişan, gençler işsiz. Genç işsizlerde dünya beşincisiyiz.
Çalışan, esnaf, çiftçi borç batağında, geçinemiyor.
Dolar tekrar hareketlenmeye başladı ve artıyor. Devalüasyon olması muhtemel.
“Yaz kızım ekonomisi” diyorum ben buna.

Teflon tava misali. Hiç bir şey yapışmıyor. Kötü her hamle her olumsuz verinin sebebi dış güçler, iyi haberler ise iktidarın ve dolayısıyla ekonomi kompartmanı yönetiminden kaynaklı. İyi olan her şeyi iktidarın eseri.
Tüik verilerini baz alıp pembe tablo çizmek kolay. Zira masabaşı, onun içinde tutarsızlık hat safhada.

Kağıt üstünde büyüyoruz. Kalem oynatmaya dayalı bir suni büyümeden bahs diyorum. Çocuklara süt için büyürsünüz der gibi bir durum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir